Det var alt annet enn en ordknapp oljefondssjef Nicolai Tangen som møtte opp til den årlige Lehmkuhl-forelesningen ved Norges Handelshøyskole.

Der diskuterte han alt fra viktigheten av mangfold, investeringsstrategier, og han sparte ikke på kruttet i sine meninger om NHHs strategimål da rektor Øystein Thøgersen inviterte til det som skulle bli en krass ordveksling mellom ham og Tangen.

– Da vi tok en kaffe før denne forelesningen ga du meg et veldig forsiktig hint om NHHs strategiske prioriteringer for 2021. Du sa at 2021 kanskje skulle være studentenes år, sa Thøgersen før Tangen selv brøt inn for å rette på uttalelsene fra rektoren:

– Jeg sa det ikke forsiktig. Jeg sa at dere går i helt feil strategisk retning, sa den erfarne investoren til stor latter fra publikum som i all hovedsak besto av NHH-studenter.

Bakgrunnen for kritikken var Handelshøyskolens strategiarbeid.

– Bryr deg ikke

Det var studentavisen K7 Bulletin som først omtalte Tangens stramme kost.

– Da snakket du om forskning i Høyblokken og «bla, bla, bla». Jeg sa det er ikke det dette handler om – det handler om studentene. Din oppgave er å ivareta studentenes interesser, sa Tangen som fortsatte å forklare sine uttalelser med anekdoter fra Linkedin:

Da snakket du om forskning i Høyblokken og «bla, bla, bla». Jeg sa det er ikke det dette handler om – det handler om studentene. Din oppgave er å ivareta studentenes interesser
Nicolai Tangen, sjef i Oljefondet

– Hvorfor er det sånn at jeg har meningsfulle samtaler med studenter på Linkedin i løpet av helgene? Det er fordi du ikke bryr deg, sa oljefondssjefen og henvendte seg tydelig til rektoren.

Tangen er kjent for å være en meget aktiv Linkedin-bruker. Der går han ofte i dialog og samtaler med andre brukere i kommentarfeltet. Han deler også aktivt fra møter og samlinger han deltar på, og ikke minst sine anbefalinger om mat, lesestoff og musikk.

Lehmkuhl-forelesningen ved Norges Handelshøyskole er en årlig begivenhet ved utdannelsesinstitusjonen, som har fått sitt navn fra NHHs grunnlegger.

Slår inn åpne dører

Videre gikk Tangen innpå dette med undervisningsplikt for forskere.

– Det heter «undervisningsplikt», som om det var en dårlig ting å lære bort til studenter – det er en fantastisk ting. På denne skolen er det ingen sammenheng mellom hvor godt noen underviser og hvor mye de får betalt, sa Tangen.

Nicolai Tangen skriver i en epost til DN at han har fått helt overveldende positiv respons fra studentene etter uttalelsene.

– Kan du utdype hva du mener er en riktig retning for NHH videre?

– Alle utdannelsesinstitusjoner bør sette studentene og studentopplevelsen i fokus, det er jo derfor de er der! Studentene er fremtiden vår og bør investeres i. Det bør være mer kontakt mellom student og stab, samt tettere og hyppigere oppfølging, svarer Tangen.

Tangen understreker videre at hans formuleringer på scenen var litt spissformulerte.

- Som jeg sa til studentavisen så var uttalelsene mine på scenen en fortsettelse av en veldig hyggelig og konstruktiv dialog. Vi føler jo begge to at det er viktig å sette studentene i sentrum, skriver Tangen.

Tangen var selv student ved utdannelsesinstitusjonen mellom 1988 og 1989, før hn startet på den prestisjetunge handelsskolen, The Wharton School, i USA. Han har også tatt en masterutdannelse ved London School of Economics og en kunstmaster ved Courtauld Insitute of Art i London.

Rektor Øystein Thøgersen forteller at både utdannelse og pedagogikk er innlemmet i NHHs nye strategier, og mener derfor at Tangen «slår inn åpne dører».

Øystein Thøgersen ble ny rektor ved Norges Handelshøyskole i fjor.
Øystein Thøgersen ble ny rektor ved Norges Handelshøyskole i fjor. (Foto: Paul S. Amundsen)

– Uttalelsene må tolkes som en spissformulert utveksling mot slutten av foredraget. Dette er et ektefølt engasjement fra Tangen, som vi deler, at studenter må stå i fokus.

Om Tangens utspill om lønn til dyktige forelesere, sier Thøgersen at god undervisning speiles i lønnen.

– Men det er en del av en helhet. Vi på NHH skal ansette gode forskere og forelesere.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.