Oljeprisen falt torsdag denne uken fra 68 til 63 dollar per fat. Siden har oljeprisen hentet seg litt inn igjen, og handles til rundt 64,5 dollar fatet. Oljeprisen er likevel mer enn seks prosent lavere enn ved inngangen til uken.

Oljeprisfallet på mer enn syv prosent torsdag er det største siden juni 2020, ifølge SEB Markets.

– Iransk oljeeksport er definitivt ikke det legen har bestilt for oljemarkedet, skriver råvareanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB Markets i en rapport om oljemarkedet.

Han viser til at det er en rekke faktorer som har påvirket markedet den siste uken, deriblant økende oljelagre i USA, økt tvil rundt AstraZeneca-vaksinen samt økte smittetilfeller av det muterte viruset i Europa.

– Men den største bekymringen har vært gjenopplivingen av iransk råoljeeksport til kinesiske raffinerier, skriver Schieldrop.

Det er ventet at Kina vil importere 918.000 fat per dag fra Iran i mars, som vil være det høyeste volumet på to år, skriver Wall Street Journal og viser til tall fra råvaredataselskapet Kepler. Dette til tross for at USAs sanksjoner mot Iran ikke er blitt opphevet.

Tror oljeprisen kan falle under 60 dollar igjen

Schieldrop mener det fortsatt vil være usikre tider for oljemarkedet frem til det utvidede oljekartellet Opec+ skal holde sitt månedlige møte i begynnelsen av april.

– Oljeprisen kan enkelt falle under 60 dollar fatet før den begynner å stige til et høyere nivå igjen, skriver han.

Oljeprisen har steget kraftig siden bunnen i fjor, og er opp nesten 30 prosent siden begynnelsen av januar. Siden november i fjor har oljeprisen steget 70 prosent.

Fredag skrev Reuters at oljeprisfallet denne uken skyldtes frykt for mer nedstenginger i Europa som følge av økt smitte og at vaksineringen går tregere enn planlagt.

Tror fortsatt på høyere pris

Analysesjef Bjørnar Tonhaugen i Rystad Energy mener oljeprisen er blitt holdt oppe av Opec-landenes beslutning om å opprettholde produksjonskutt.

– Korreksjonen viser hvor prematurt det har vært for mange å begynne å drømme om 100 dollar fatet, så lenge oljeprisen fullstendig holdes kunstig oppe av Opecs reduserte tilbud og der etterspørselen fortsatt står foran en rekke hindre, skriver han i en rapport.

Flere av de store amerikanske bankene har spådd en ny supersyklus for oljemarkedet fremover. Dette følge av at myndigheter verden over har brukt ekspansiv finanspolitikk for å komme seg ut av koronakrisen, og at stimulansene vil føre til økt oljeetterspørsel.

Både JPMorgan Chase og Goldman Sachs, som er to av de største bankene på Wall Street, er blant disse. Førstnevnte har tatt til orde for at oljeprisen skal over 100 dollar fatet, mens Goldman Sachs venter en oljepris på 80 dollar per fat.

Financial Times skriver at Goldman Sachs fredag sa at den fortsatt ser for seg at oljeprisen skal nå 80 dollar per fat til sommeren. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.