- Jeg har aldri sett noe lignende, sier Jan Henrik Larsen i EL & IT Forbundet.

«Tillitsvalgt opptrer som en oppvigler, pisker opp stemningen, er ikke med på å løse problemer, men skaper problemer».

Dette skrev daglig leder Kate Johansen i installasjonsbedriften Mudenia Elektro tidligere i sommer. I innlegget, som ble publisert på bedriftens interne nettside, anklager hun tillitsvalgt i bedriften blant annet for å kritisere Mudenia Elektro i det offentlige rom og på sosiale medier.

«TILLITSVALGT OPPTRER SOM EN OPPVIGLER». Kate Johansen, daglig leder i Mudenia Elektro.
«TILLITSVALGT OPPTRER SOM EN OPPVIGLER». Kate Johansen, daglig leder i Mudenia Elektro. (Foto: Tor Sandø, Sør-Varanger avis)
«Bedriften kan ikke godta denne situasjon, og vil med øyeblikkelig virkning gjøre nødvendige tiltak. Vi ber om
STILTE SPØRSMÅL TIL LEDELSEN. Klaus Metnik, tidligere tillitsvalgt i Mudenia Elektro. Foto: Pressebilde
STILTE SPØRSMÅL TIL LEDELSEN. Klaus Metnik, tidligere tillitsvalgt i Mudenia Elektro. Foto: Pressebilde (Foto: Pressefoto)
støtte fra ansatte til å gjennomføre dette», står det videre i Johansens innlegg.

Noen dager senere måtte tillitsvalgt i bedriften, Klaus Metnik, gå på dagen.

Lukket Facebook-gruppe

Mudenia Elektro har med sine 170 ansatte levert tjenester til landets største oljeserviceselskaper, deriblant Aker Solutions, Kværner og Reinertsen.

DN har over flere artikler skrevet hvordan ledelsen i selskapet planla sin egen konkurs. EL & IT Forbundet anklager selskapet for «kjeltringstreker».

Nå risikerer Johansen søksmål fra den tidligere tillitsvalgte Metnik, som mener avskjedigelsen av ham er ulovlig. Selv mener han at han fikk avskjed fordi han var en brysom tillitsvalgt.

– Jeg stilte mange direkte spørsmål til ledelsen om pensjon, lønn og feriepenger – spørsmål som daglig leder mente var ting jeg ikke skulle drive med som tillitsvalgt, sier Metnik, som nå får støtte fra en advokat i LO for å få avskjedigelsen kjent ugyldig.

Metnik avviser at han har svertet bedriften i offentligheten.

– Jeg vet ikke hva dette dreier seg om, men det er riktig at vi som ansatte og fagorganiserte har en lukket, hemmelig Facebook-gruppe hvor vi hjelper hverandre, sier Metnik.

Metnik forteller at de ansatte har brukt Facebook-gruppen til å diskutere tvister med ledelsen og spørsmål om utbetaling av lønn.

«Hårreisende»

Han beskriver behandlingen han har fått fra ledelsen, som trakassering.

– Vi gikk fra å være uenige om paragrafer, til at jeg var ansvarlig for alt som var galt. Hun kjeftet på telefonen som om jeg var en syvåring. Hun har skrevet på interne sider at det er min skyld at folk ikke har kommet i jobb, sier Metnik.

Forbundssekretær Jan Henrik Larsen i EL & IT Forbundet mener avskjedigelsen av Metnik er usaklig og dårlig begrunnet.

– Avskjedigelsen skyldes nok mer at Metnik har vært pågående overfor bedriften, noe ledelsen har syntes har vært plagsomt. Dermed har ledelsen brukt avskjedigelse som virkemiddel, hvilket i seg selv er hårreisende, sier Larsen.

Han reagerer kraftig på at daglig leder kritiserer tillitsvalgte på bedriftens internsider.

– Ledelsen går direkte ut og underminerer tillitsvalgtes stilling overfor medlemmer i bedriften. Det er hårreisende, og jeg har aldri før sett noe lignende.

Mudenia-sjef Kate Johansen har den siste uken kommunisert med pressen via Arntzen de Besche-advokat Erlend Haaskjold.

– Dette er en personalsak som det ikke er ønskelig å kommentere i mediene. Saker har alltid to sider. Dersom den ansatte mener oppsigelsen er ugyldig, vil spørsmålet kunne prøves for domstolene, skriver Haaskjold i en epost.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.