Etter to og et halvt år går Jaan Ivar Semlitsch av som administrerende direktør i Orkla, og sjefsrollen er overført til Nils K. Selte, som tar over allerede i dag, mandag.

– Vi går nå inn i en fase som krever en ny form for ledelse. Orklas styre og Semlitsch er blitt enige om at et lederskifte vil være til Orklas beste, sier styreleder Stein Erik Hagen i Orkla i en børsmelding mandag morgen.

Styreleder Stein Erik Hagen i Orkla.
Styreleder Stein Erik Hagen i Orkla. (Foto: Mikaela Berg)

Videre takkes Semlitsch for sin innsats under pandemien, og for Orklas vekst og strategiske innkjøp.

– Jeg vil takke styret og styreleder for vårt samarbeid. Jeg vil også takke konsernledelsen og alle kompetente medarbeidere i Orkla som har holdt ut over lang tid under pandemien, og nå også under invasjonen av Ukraina, som har krevd og krever fortsatt ekstraordinær innsats hele døgnet, sier Semlitsch i samme børsmelding.

Semlitsch hadde rollen som administrerende direktør i Orkla i to og et halvt år. Før det var han konsernsjef i Elkjøp i seks år.

– Jeg er stolt av den jobben som er gjort i Orkla siste tre årene. Vi har levert sterke tall gjennom hele pandemien, gjennomført gode oppkjøp for syv milliarder i 2021, og står veldig godt igjennom krigen i Europa hvor det jobbes internt døgnet rundt. Det er et Orkla som er godt rustet for fremtiden. Styret har uansett sin naturlige rett til enhver tid å velge sin konsernsjef ut fra sine planer og målsetninger, skriver Semlitsch i en sms til DN.

På spørsmål om han helst ville ha fortsatt i sjefsrollen i Orkla svarer Semlitsch:

– Som sagt er jeg stolt over den jobben som er gjort i Orkla av alle våre ansatte under en krevende pandemitid og nå under krigen I Europa, hvor vi har hatt sterkt operativt fokus. Jeg skulle gjerne ha fortsatt videre som konsernsjef, men ønsker Orkla alt det beste i et selskap som har store muligheter for ytterligere lønnsom organisk vekst og gode strukturelle grep, sier han.

Håkon Mageli, konserndirektør for kommunikasjon og bedriftsforhold i Orkla, sier til DN at Semlitsch har seks måneders oppsigelsestid og 12 måneders etterlønn, men ønsker ikke kommentere ytterligere rundt sluttpakken.

– Det vil fremkomme i årsrapporten for 2022, sier Mageli.

Selte tar over

Selte vil starte i rollen som administrerende direktør allerede fra mandag 11. april. Han har vært ansatt i Hagens investeringsselskap, Canica, siden 2001 som både finansdirektør og administrerende direktør.

– I tiden som kommer vil vi ta i bruk en mer dynamisk tilnærming til vår portefølje, uten å redusere vårt fokus på våre største markeder og kategorier, sier Selte om sin nye jobb.

Styreleder i Orkla Foods Stein Erik Hagen (til venstre) sammen med Atle Vidar Nagel Johansen som er utnevnt som ny konserndirektør i Orkla. Bildet fra en tidligere anledning.
Styreleder i Orkla Foods Stein Erik Hagen (til venstre) sammen med Atle Vidar Nagel Johansen som er utnevnt som ny konserndirektør i Orkla. Bildet fra en tidligere anledning. (Foto: Ida von Hanno Bast)

Men ny administrerende direktør er ikke den eneste nyheten Orkla melder om første dag i påskeferien. Atle Vidar Nagel Johansen er samtidig utnevnt til konserndirektør. Orkla Food Ingredients og Orkla Consumer & Financial Investments blir egne forretningsområder under fortsatt ledelse av henholdsvis Johan Clarín og Thomas Ljungqvist.

DN har vært i kontakt med Stein Erik Hagen som ikke ønsker å kommentere ytterligere.

Ny direktør i Canica

Mandag melder Canica Norge i en pressemelding at Jan Ole Stangeland går fra stillingen som finansdirektør og blir ny administrerende direktør i Canica Norge, ettersom Selte blir ny konsernsjef i Orkla, hvor Canica i dag er største aksjonær.

– Jeg er veldig glad for at Jan Ole har takket ja til å bli Canicas nye administrerende direktør. Jan Ole kjenner selskapet godt, og har vært en viktig bidragsyter i Canicas utvikling over flere tiår. Samtidig vil jeg benytte anledningen til å takke Nils for hans bidrag i Canica fra ulike lederroller siden 2001. Under hans ledelse har Canica utviklet seg til å bli et av Norges ledende familieeide selskaper, og det er skapt betydelige verdier. Vi setter stor pris på at han har tatt på seg oppgaven med å lede Orkla videre, og ser frem til et godt samarbeid, sier styreleder i Canica Caroline Hagen Kjos i en pressemelding.

Stangeland overtar som administrerende direktør med umiddelbar virkning. Han har jobbet i Canica siden 2001 i ulike stillinger, og kjenner selskapet, de ansatte og eierne godt.

– Canica har vært mitt yrkesmessige hjem i over 20 år, og det var med glede jeg takket ja til å bli selskapets nye administrerende direktør. Vi har et fantastisk team som har levert gode resultater over lang tid, og jeg har store forventninger til veien videre, sier Jan Ole Stangeland.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.