Parat forhandler for ansatte iblant andre Bama, Carlsen Fritzøe, Lekolar, Maxbo, Montér, Lyse og Norgesgruppen. Bruddet betyr at oppgjøret for ansatte i varehandel og service går til megling hos Riksmekleren. Dato for meglingen er ikke fastsatt.

Parats forhandlingsleder, Kjell Morten Aune, sier arbeidsgiversiden ikke er villig til å møte Parats krav om reallønnsutvikling.

– Bruddet i forhandlingene skyldes arbeidsgiverforeningen Virkes manglende vilje til å akseptere våre moderate krav. Krav vi mener er i tråd med tillegg gitt i frontfaget. Det er mange lavtlønnede, spesielt innenfor handel, og mange av disse har vært i førstelinjen i de siste månedene, sier Aune.

I forhandlingene om funksjonæravtalen med arbeidsgiverorganisasjonen Virke, forhandler Handel og Kontor (LO) i tillegg til Parat (YS). Det som fikk forhandlingene mellom Handel og Kontor (HK) og Virke til å bryte sammen var temaet lønn under sykdom, mener HK.

– HKs medlemmer i varehandelen er blant de få som ikke får full lønn fra arbeidsgiver når de er syke. De må vente på å få sykepengene fra Nav. I en pandemisituasjon som nå er det derfor ekstra viktig for HK å beskytte arbeidstagerne, sier forbundsleder Christopher Beckham.

Virke sier i en pressemelding natt til fredag at de mener kravene fra Handel og Kontor går utover frontfagsrammen.

– Det er synd at HK setter krav som går langt ut over frontfaget og dermed blokkerer muligheten for å omstille næringen til fordel for arbeidstagere, virksomheter og norsk økonomi, sier administrerende direktør Ivar Horneland Kristensen i Virke, som er handels- og tjenestenæringens hovedorganisasjon.

(©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.