LO-leder Hans-Christian Gabrielsen leverte kravene for årets lønnsoppgjør til NHO-leder Kristin Skogen Lund mandag. Tirsdag starter forhandlingene.

– Dagens møte er seremonielt og litt høytidsstemt. Det er et viktig møte i forkant av viktige forhandlinger, sier Gabrielsen.

1. Et av flere krav fra LO er en bedre tidligpensjonsordning (afp). Allerede før forhandlingene ar startet, virker det som dere er enig om en ny ordning?

– Afp er et resultat av mange års forhandlinger. Her har vi bygget stein på stein. Men ordningen har flere utfordringer som vi fellesskap er enig i, sier Gabrielsen.

– Jeg tror vi blir enig. Nå skal ikke jeg røpe for mye av det vi tenker, men dette er ikke en konflikt i forstand at de mener det ene og vi mener noe annet. Det er flere måter å komme frem til et felles mål, sier Skogen Lund.

Selv om NHO tror de kan bli enig om en ny afp-ordning, er Skogen Lund ikke like imøtekommende når det gjelder LOs krav om en bedre innskuddspensjon. Innskuddspensjon er en tjenestepensjonsordning betalt av arbeidsgiver.

2. Du har tidligere sagt at du ikke har «en krone å gi til pensjon» i oppgjøret?

– Det er ikke det det går på. Vi vil ikke ta inn tjenestepensjon i tariffavtalen. Bedriften må selv få bestemme hva slags pensjonsordning de har råd til å gi til sine ansatte, sier hun.

I dag er det 1,2 millioner ansatte som har innskuddspensjonsordning. Rundt 700 000 har den laveste innskuddssatsen på to prosent. Mange av disse har heller ikke opptjening fra første krone, men først for lønn over 93 000 kroner og først hvis de har over 20 prosent stilling og har vært ansatt over ett år. Det vil LO gjøre noe med.

3. Er dette LOs viktigste krav?

– Vi vil ikke rangere kravene våre. Men det blir svært lav tjenestepensjon for dem som først starter opptjening på 93 000 kroner, sier Gabrielsen bestemt.

Ifølge tidligere rapporter koster LOs krav på tjenestepensjon rundt 3,5 milliarder kroner. Ifølge NHO kan det omregnes til én krone ekstra i timen i lønn.

4. Vil dere ikke gi den kronen?

– Det er ikke så enkelt. Endringer i tjenestepensjon treffer veldig skjevt. Dette vil treffe de arbeidsintensive bransjene innen reiseliv og service med full styrke. Dette er de bransjene som allerede i dag har lavest lønnsevne, så det er ikke så enkelt, sier Skogen Lund.

Forhandlingene pågår til 22. mars. Blir ikke partene enige, flyttes oppgjøret over til Riksmekleren. Blir det brudd her, vil en streik først settes i gang søndag 8. april.

5. Tror dere at dere havner hos Riksmekleren?

– Det kan være mulighet for det. Vi vil benytte alle muligheter til å finne en så bra løsning som mulig for våre medlemmer, sier Gabrielsen.

– Ja, jeg tror det. Jeg tror vi kan bli enig om noen elementer i ordinære forhandlinger, men jeg har satt av uken etter også, for å si det sånn, sier Skogen Lund.(Vilkår)