Regjeringen vil forlenge permitteringsordningen frem til 1. juli.

– Vi kommer til å foreslå å forlenge den perioden du kan stå permittert til 1. juli for dem som eller ville gått ut av ordningen fordi det har gått ett år, sier arbeids- og sosialminister Henrik Asheim (H) til NRK.

– Det gjør vi rett og slett for å sørge for at flere av dem som er permittert, og som etter hvert opplever at jobbene kommer tilbake, ikke faller ut av ordningen, sier han videre.

Sist sommer ble permitteringsperioden utvidet fra 26 til 52 uker.

Så sent som søndag sa regjeringen at det foreløpig ikke var aktuelt med en forlengelse av ordningen, som til nå har hatt en maksimal varighet på 52 uker.

– regjeringen er forberedt på å forhandle om endringer i permitteringsreglene, sa statsminister Erna Solberg (H) til NTB da.

Forlenges med tre måneder

Over 30.000 nordmenn har vært permittert siden starten av koronakrisen. Søndag skrev DN om Helene Holmsen Brenna (32) som ble permittert fra kantinejobben 16. mars, jobbet litt deltid i sommer og høst, og ble permittert 100 prosent igjen i november.

Hun fryktet å bli arbeidsledig når permitteringsordningen i utgangspunktet skulle utløpe 31. mars. Nå skal altså ordningen forlenges frem til 1. juli 2021, ifølge NRK.

Ifølge en ny NHO-undersøkelse vil en av tre bedrifter permittere ansatte i nær fremtid.

I desember var i overkant av 60.000 permitterte. Virke har anslått at beslutning om skjenkeforbud og sosial distanse vil føre til mellom 10.000 og 18.000 flere permitterte i januar.

Flertall på Stortinget

VG meldte søndag at Frp er innstilt på å gå sammen med Ap, Sp og SV for å forlenge permitteringsperioden. Dermed er det flertall på Stortinget for å forlenge permitteringsperioden ut over de 52 ukene som gjelder nå.

Her tar følelsene overhånd for Rivoli-eieren
Eier og kjøkkensjef Kari Innerå på Brasserie Rivoli fortviler, men mener det ikke er økonomisk forsvarlig å drifte restauranten videre.
02:22
Publisert:

Frp-nestleder Sylvi Listhaug sier beslutningen er et steg i riktig retning.

– Når de ser at flertallet på Stortinget ønsker utvidelse, så må de jo bare følge opp det, sier Listhaug.

Fremskrittspartiet ønsker at ordningen skal utvides ytterligere til 1. oktober for å ha en løsning som sikrer langsiktighet både for næringslivet og de ansatte som er permittert.

– Når vi har brukt over 100 milliarder kroner på krisetiltak, kan vi ikke gi oss på oppløpssiden og la tusenvis i stikken. Står vi løpet ut nå, vil vi bidra til at folk kan beholde jobbene sine og bedrifter kan unngå å gå konkurs. Jeg håper det ikke er så lenge til folk kan få tilbake til en mer normal hverdag. Til det skjer, må vi stille opp, sier hun.

Asheim svarer overfor NRK at regjeringen hele tiden har sagt at den vil justere ordningen ut fra behovene de ser.

Vil justere lønnsstøtteordningen

– Det er bra at regjeringen har lyttet og forlenger permitteringsordningen til 1. juli. Dette handler om å skape trygghet for arbeidsplasser i Norge. Samtidig etterlyser Virke muligheten til å ta inn kompensasjon for tap av varelager og lønnskostnader for permitterte ansatte i kompensasjonsordningen, samt videreføre og justere på lønnsstøtteordningen, sier Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke, hovedorganisasjonen for handels- og tjenestenæringen, i en kommentar.

Han mener det vil hjelpe virksomhetene gjennom siste fase frem til man har fått vaksinert befolkningen, og er avgjørende for å holde folk i arbeid.

Siste tall fra Nav fra desember viste at det var 193.300 helt ledige, delvis ledige og arbeidssøkere på tiltak.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.