– Jeg har vært der dere er i dag!

Petter Stordalen får publikum til å rope og vifte med hendene før han snur seg, løfter mobilen og tar en selfie foran de rundt 400 arbeidssøkerne som drømmer om en jobb i Clarion-kjeden. I sedvanlig stil forteller han om sin karrierestart som jordbærselger. 12 år gammel var han da han solgte jordbær. 12 år!

En time senere står midtøsten-student Hemin Sjeikhi (23) på et møterom og forteller at han bare var ti år da han solgte brød på gata i Tyrkia. For det handler om salg denne dagne. På de åtte auditionrommene står arbeidssøkerne og selger inn seg selv på to minutter. Eller de «forsterker sin cv med seg selv» som ansvarlig for Clarion-kjeden, Katalin Paldeak, kaller det.

– Det er så «jäkla smart» fordi vi nå skanner markedet dobbelt så fort som våre konkurrenter, sier svenske Paldeak før hun skal opp på scenen og varme opp arbeidssøkerne som venter med nummerlapp på brystet.

«Snålt»

Hun er overbevist om at cv og to minutter åpen og frivillig audition er den beste måten å skille klinten fra hveten på. Hotellkjeden har arrangert slike seanser siden 2011, og det vokser i omfang. Bare i år har rundt 2000 søkere vært innom åpne auditions i Norge, og under seansen i Oslo var blant annet Nav involvert i juryarbeidet.

400 DRØMMER. 400 arbeidssøkere møtte opp til audition i Oslo med en drøm om en jobb i Clarion-kjeden. Hotell-gründer og tidligere jordbærselger Petter Stordalen kunne selv fortelle de fremmøtte at han «har vært der dere er i dag».
400 DRØMMER. 400 arbeidssøkere møtte opp til audition i Oslo med en drøm om en jobb i Clarion-kjeden. Hotell-gründer og tidligere jordbærselger Petter Stordalen kunne selv fortelle de fremmøtte at han «har vært der dere er i dag». (Foto: GORM K GAARE)
– Vi begynner der andre slutter, med personligheten, sier Paldeak.

Men finner man riktig personlighet ved å be noen gjøre «hva som helst» foran en jury i to minutter?

Professor i organisasjonspsykologi, Øyvind Martinsen tviler.

– Dette høres snålt ut. Vil du observere personligheten til en person i så kort tid bør man være meget godt trent. Man må forstå at på en scene viser folk frem én side, de blir gjerne nervøse og det er ikke nødvendigvis representativt for hva de vil vise i jobben. Det er bedre å bruke personlighetstester, dette blir en form for teater, sier Martinsen som er tilknyttet Handelshøyskolen BI.

Snygghet og show

I Sverige har Clarion-kjeden høstet kritikk fra fagforeningene for å la seg forføre av «snygghet og show». Ifølge Paldeak er de kritiske røstene nå stilnet, og hun avviser også kritikken fra Martinsen.

– Jeg kan se utrolig mye av personligheten på to minutter, og dette er bare et første steg, sier Paldeak.

De som ender i «ja-bunken» går videre til workshops, intervju og referansesjekk. Det er dog bare stillinger på et lavere nivå som lyses ut på denne måten. Det har vist seg vanskelig å få søkere til jobber innen administrasjon og ledelse til å møte opp på et sånt arrangement. De må på sin side gjennom 10–15 minutters lange «puls-intervju» der de må selge seg inn som et første ledd.

120 SEKUNDER. – Det er ikke stor forskjell på hva du får ut av en halvtime og to minutter, tror student og arbeidssøker Hemin Sjeikhi som prøver å overbevise juryen om at han er riktig mann for jobben. Alle foto: Gorm K. Gaare
120 SEKUNDER. – Det er ikke stor forskjell på hva du får ut av en halvtime og to minutter, tror student og arbeidssøker Hemin Sjeikhi som prøver å overbevise juryen om at han er riktig mann for jobben. Alle foto: Gorm K. Gaare (Foto: GORM K GAARE)

– Er ikke to minutter litt knapt for å vise hvem man er?

– Det er mye mer enn mange andre ellers ville fått. Her får alle lik sjans til å vise seg frem, vi hadde en ansatt som hadde søkt 200 jobber uten å få komme på intervju. Nå er hun i vårt system, en strålende frokostvertinne.

Kvoteflyktning og dropouts

– Og så overtok jeg restauranten til faren min i to uker slik at han kunne få litt velfortjent ferie, avrunder student Hemin Sjeikhi, og forlater auditionrommet til applaus fra juryen.

Han rakk å ramse opp bachelorgraden, studiepoengene i samfunnsøkonomi, flyktningbakgrunnen, de fem flytende språkene og en utallig liste deltidsjobber på sine tilmålte to minutter. Patrick Mikkelborg (19) kommer inn med sin historie. Han droppet ut av videregående, er ringevikar i en barnehage og kom på at han skulle stikke innom for en time siden. Han forteller juryen at han tenkte ganske hardt på hva han skulle si på t-banen.

INNE I VARMEN. Clarion-ansatte tok imot arbeidssøkerne og bidro i jakten på fremtidige kolleger.
INNE I VARMEN. Clarion-ansatte tok imot arbeidssøkerne og bidro i jakten på fremtidige kolleger. (Foto: GORM K GAARE)
– Hotell er alltid noe jeg har sett opp til, jeg har mange år igjen av mine beste år og noen burde satse på meg. Jeg vil ta tak i jobblivet, jeg kunne tenke meg så mye, sier han.

– Jättebra, sier juryen, og klapper i hendene.

Etterpå forteller begge kandidatene at de er fornøyd med prosessen.

– Jeg har vært i jobbintervju hvor jeg har pratet om alt og ingenting i halvannen time. Man kunne like gjerne brukt to minutter, sier Mikkelborg.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.