Line Andersen (47) har jobbet i NRK siden 2004. Mest kjent er hun for å ha ledet NRKs sjakksendinger siden Magnus Carlsens første VM-kamp i 2013. Hun var nominert til publikumsprisen under Gullruten 2018 og i klassen beste kvinnelige programleder under Gullruten 2019 for sendingene under sjakk VM i 2018. Hennes siste programlederjobb var VM i friidrett i Doha Qatar høsten 2019. Nå saksøker Andersen NRK etter å ha fått det hun mener er uakseptable arbeidsoppgaver juridisk kalt ugyldig endringsoppsigelse. Hun krever også erstatning for behandlingen hun mener å ha fått av NRK.

– Saken handler om mer enn om at jeg skal være programleder eller ikke, men det har ikke vært mitt valg å ikke være programleder det siste halvannet året, sier Andersen.

– Hvorfor tar du denne uenigheten til retten?

– Det finnes ingenting jeg kunne ønsket meg mer for 2021 en at jeg skulle sluppet dette. Jeg er ekstremt lei meg for at dette er nødvendig. Jeg har, sammen med rådgivere og andre eksperter på området, funnet at det er nødvendig. Denne konflikten har konsekvenser for meg som jeg ikke kan kommentere på nå, sier Andersen.

Fagbladet Journalisten omtalte saken først onsdag ettermiddag.

Kan ikke kommentere arbeidshverdagen

Hun forteller at konflikten med NRK har vært en påkjenning for henne og at det nå var nødvendig å bringe saken inn for retten.

– Jeg er sliten og trist og det er begrenset hvor lenge man klarer å stå i denne uenigheten med arbeidsgiver. Det er grunnen til at vi nå har valgt å overlate til rettssystemet for å få en løsning på det der, sier Andersen.

– Hvordan er arbeidshverdagen din i NRK nå?

– Akkurat hvordan arbeidshverdagen min er organisert kan jeg ikke kommentere, sier Andersen.

– Hvorfor slutter du ikke bare i NRK?

– Jeg har elsket å få utvikle min journalistikk og programledelse i NRK og elsker allmennkringkastingens inkluderingsansvar, så jeg håper vi først og fremst skal kunne løse dette, sier Andersen.

Mener NRK har rammet Andersens karriere

Andersens advokat Tron Dalheim i Thommessen sier hans klient er rammet av beslutninger truffet av NRK som har hatt store konsekvenser for hennes videre karriere.

– Andersen har i en periode på halvannet år vært utsatt for en prosess som er rettslig uholdbar og som har vært uforholdsmessig belastende for henne, sier Dalheim.

Organisasjonsdirektør Olav Hypher i NRK sier det har hatt en dialog med Andersen i lang tid og ønsker å finne en løsning.

– Noe mer ønsker vi ikke å si nå, da vi anser dette som en personalsak, skriver Hypher i en tekstmelding.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.