Den svenske Oxford-professoren Carl Benedikt Freys enkle råd er å sørge for at du har de egenskapene som er vanskelige for roboter å lære seg.

– Har du en god kombinasjon av tekniske, kreative og sosiale evner, da ligger du godt an, sier han i et intervju med Business Insider.

Frey og Michael Osborne, som er ekspert på kunstig intelligens, vakte oppsikt med sin studie fra 2013. Der skrev de for første gang at 47 prosent av amerikanske jobber var truet av roboter – noe de fikk hard kritikk for.

I en fersk rapport for Citigroup skriver de to og hovedforfatter Martin Wilkie igjen at nesten halvparten av jobbene i USA er truet av robotisering. Dette meldte Axios i slutten av august.

I Citi-rapporten skriver professor Frey følgende:

  • Detaljhandel vil sannsynligvis forsvinne i de kommende tiårene, noe som vil lede til en lang og ukjent periode av tilpasning før disse arbeiderne finner et nytt sted der de kan jobbe.
  • Grupper som har tapt mot automatiseringen etter datarevolusjonen sliter fortsatt med å finne nye og bedre betalte jobber. De som jobber med detaljhandel vil få det like vanskelig.

Må ta lavinntektsjobber i stedet

Men å lære seg nye kompetanser som blir viktige i fremtidens arbeidsliv, kan bidra til å sikre karrieren din, understreker Carl Benedikt Frey.

– Vi behøver ikke å bekymre oss for antall jobber i fremtiden. Men det vi har sett på radaren vår er at kvaliteten på mange jobber som blir skapt betyr at mange folk med jobber de tjener middels godt på nå må ta lavinntektsjobber i stedet, sier han.

Jobber innen handel, transport og logistikk er sannsynligvis de jobbene som først vil forsvinne, ifølge Frey og hans team.

Totalt vil fire av fem jobber innen disse industriene kunne bli robotisert, ifølge Oxford-forskernes nye rapport «Technology at Work 3.0».

– Har egenskaper som roboter ikke kan lære seg

På spørsmål om hvilke nye jobber som vil bli skapt for å kompensere for de jobbene som forsvinner, svarer Frey at dette er vanskelig å svare på.

– Vi vet ikke ennå, alt kommer an på etterspørsel. Men det er fremdeles en haug med jobber som krever egenskaper der vi mennesker har store fordeler i forhold til roboter: Sosial intelligens, kreative evner og evnen til å styre komplekse strukturer, sier han.

– Så lenge vi etterspør produkter og tjenester som krever menneskelig arbeidskraft, som jeg tror vi alltid kommer til å gjøre, vil det bli nok jobber til alle, sier han.

Professor emeritus Terje Kristoffer Lien ved NTNU har forsket på automatisering i 40 år og sa til DN i august at han ikke bekymrer seg for den nye rapporten eller lignende funn.

– Man kan godt si at 47 prosent av jobber i USA er truet av automatisering. Det kan være riktig det. Men bildet er mye mer komplisert enn at om en robot kommer, så forsvinner en eller flere jobber, sa Lien.

– Det vil alltid dukke opp nye jobber så lenge folk finner på nye ting, sa han.(Vilkår)

Julen er ikke helt som du tror: «Jul», det kommer fra vikingene
Kjetil Wiedswangs julekalender: Vikingene feiret en fest som het jul. Og det er omtrent det eneste vi vet om saken
01:11
Publisert: