– Vi har jobbet utrolig hardt begge parter. SAS hadde faktisk en forhåpning om at vi skulle finne en løsning i dag. Det er det som er viktig for oss, sier SAS' forhandlingsleder Marianne Hernæs søndag kveld.
– Samtidig må alle forstå at vi er i en veldig vanskelig situasjon. Vi har penger rennende ut av kassen hvert sekund, samtidig som vi har noen som skal tørre å investere i dette selskapet, sier hun.
Et av de store stridstemaene gjennom hele konflikten har vært varigheten på kollektivavtalen partene forhandler om. På spørsmål fra en reporter om hvorfor det er så viktig for SAS å lande en langsiktig avtale, svarer Hernæs:
– Det handler om forutsigbarhet for noen som skal inn med penger og investere i SAS, det handler mye om det.
SAS-meglingen ble avsluttet for dagen ved 19-tiden søndag. Da hadde meglingen i strekk vart siden lørdag morgen.
– Ikke forsvarlig
– Vi har vært våkne i 36 timer, så det er ikke forsvarlig å fortsette. Vi kommer til å fortsette i morgen tidlig, sa Roger Klokset, leder i Norske SAS-flygeres forening (NSF), på vei ut av lokalet.
Han sier han ikke vet om partene vil komme til en enighet mandag.
– Vi er forberedt på å ta den tiden det tar, men vi ønsker en løsning så fort som mulig selvfølgelig, sier Klokset.
På spørsmål fra en reporter om hvorfor partene har meglet i 33 timer når partene er fortsatt langt unna hverandre, svarer Klokset:
– Jeg kan ikke kommentere avstanden. Men vi har sittet så lenge i håp om å nå en løsning. Nå klarte vi dessverre ikke det, før vi nådde punktet der det ikke var forsvarlig å fortsette lenger.
– Nå har vi vært sammen i veldig mange timer, og nå er alle så slitne at vi har behov for å sove litt. Planen er at vi skal komme tilbake hit i morgen tidlig og fortsette klokken 09.00, sier riksmegler Mats W. Ruland på vei ut av meglingen søndag kveld.
Ruland vil ikke kommentere hvorvidt partene er kommet nærmere hverandre, og gjentar som tidligere at det er en totalitet som skal løses.
– Partene er ikke i mål, det er det eneste jeg kan si nå.
– Det er ganske slitsomt, sa SAS' forhandlingsleder Marianne Hernæs da hun ved 18-tiden gikk ut for å trekke litt luft.
– Vi har vært nesten innelåst i to døgn, sa hun.
– Ballen er på begge sider
– Ballen er på begge sider. Jeg vil ikke si at den er bare hos oss, sa NSF-leder Roger Klokset tidligere søndag.
Han mener pilotene har strukket seg langt for å opprettholde SAS’ eksistensgrunnlag.
Fortsatt er det mange uløste temaer oppe. Han er ikke sikker på at løsningen kommer i dag.
– Alt er mulig. Så vi får se hvilken vei det går. Vi er ikke i mål, så det må noe mer bevegelse til.
Selskapet står nå i en dyp finansiell krise hvor pengene renner ut fra SAS' pressede kasse for hver time som går. Så sent som torsdag presenterte SAS et estimat på at hver dag med streik koster selskapet 100–130 millioner svenske kroner.
Til sammen kan streiken som har vart siden 4. juli ha kostet selskapet nærmere 1,7 milliarder svenske kroner.
– Vi er smertelig klar over krisen. Pilotene har alltid stilt opp, men det finnes en smertegrense for hvor langt vi kan gå, sier Klokset under en kort pause søndag ettermiddag.
– Er det like bred oppslutning om å holde dette gående frem til kassen er tom hvis det er nødvendig?
– Vi tar ikke stilling til om å holde dette gående til kassen er tom. Det må styret ta stilling til. Våre medlemmer har tatt stilling til å holde dette gående så lenge som nødvendig, svarer Klokset.
Vil ut å fly
Etter at meglingen ble gjenopptatt lørdag klokken 10, satt partene i møter i mer enn 30 timer i strekk.
– Vi er slitne, men vi kan ikke gi opp. Det er store og alvorlige ting med store konsekvenser så vi ønsker å bli ferdige, sa Jan Levi Skogvang som er leder for SAS-pilotene i Parat, tidligere søndag.
Han bekreftet at noen spørsmål er ryddet unna.
– Vi ønsker og ut å fly igjen. Det er blitt som det er blitt, og vi er ikke i mål enda. Vi synes det er trist og vet at det er store konsekvenser.
Profesjonell tone
Den svenske riksmekleren Claes Stråth sa det ikke var mulig å få til en løsning natt til søndag.
– Ikke noe er klart før alt er klart. Vi kjører dette i den takten som er mulig.
Flere vanskelige temaer er oppe som en del av forhandlingene.
– Partene snakker fortsatt på en saklig og profesjonell måte sammen. Det er ingen tvil om at dette er vanskelig. Dere har observert hvor lenge vi har sittet, og det illustrerer alt, sa riksmegler Mats W. Ruland tidligere søndag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.