For å motvirke unødvendige oppsigelser vil regjeringen utvide permitteringsperioden til 52 uker fra 1. november, melder Arbeids- og sosialdepartementet torsdag.
– Vi ser at en slik endring er nødvendig i den økonomiske situasjonen vi fortsatt ser for oss fremover, i alle fall et halvt år og kanskje videre, sier statsminister Erna Solberg til VG, som omtalte saken først.
Nedbemanner som planlagt
Hotell- og reiselivsbransjen er blant dem som er blitt hardt rammet av koronakrisen.
I slutten av juli ble det kjent at hotellkjeden Scandic Norge kutter med 1000 årsverk.
Fungerende administrerende direktør i Scandic Asle Prestegard sier at dagens beskjed fra regjeringen er en gledelig nyhet.
– Jeg synes det er positivt at myndighetene viser handlekraft i det som er en svært krevende periode for hotellnæringen, sier Prestegard.
– Dere har tidligere gått ut med at dere må kutte 1000 årsverk. Endrer nyheten fra Solberg dette?
– Dette får ikke konsekvenser for den varslede nedbemanningen. Det er en nødvendig tilpasning av organisasjonen i møte med en ny og annerledes hverdag. Det vil imidlertid bidra til å hindre ytterligere og unødvendige oppsigelser.
– Har jobbet knallhardt
Næringslivets hovedorganisasjon (NHO) er positiv til at regjeringen nå har besluttet å utvide den midlertidige permitteringsordningen med 26 uker.
– Dette er veldig positivt og kommer til å spare mange arbeidsplasser. Vi har jobbet knallhardt med dette siden i vår, og vi er glade for at regjeringen har forstått alvoret i situasjonen. Dette betyr at mange bedrifter nå slipper å si opp ansatte unødig og kan beholde kompetent arbeidskraft gjennom krisen, sier Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO reiseliv.
– Scandic Norge sier at de likevel kommer til å kutte de planlagte 1000 årsverkene. Hva tenker du om det?
– Vi mistet jo hele vårens omsetning, og vi vil miste store deler av høsten også, så at det blir innskrenkninger i vår bransje er klart. Spørsmålet er hvor mange, sier Devold.
Tror på flere oppsigelser
Hun tror også det vil komme flere runder med nedbemanning i reiselivsbransjen fremover.
– Utvidelsen vil bety at det blir færre oppsigelser enn om man ikke utvidet, men det har vært oppsigelser, og det vil komme flere. Det er den harde sannheten.
Samtidig forventer organisasjonen kompensasjon for tapte inntekter til reiselivsnæringen.
– Ingen næring er rammet hardere enn reiselivet. Utelivssektoren er eksempelvis hardt rammet av innføring av skjenkestopp klokken 24.00, og konferansehotellene går en mørk høst i møte. Vi bestrider ikke smitteverntiltakene, men gjestene som nå uteblir gjør det jo som en direkte årsak av myndighetenes tiltak og råd. Derfor haster det nå med å videreføre spesifikke kompenserende tiltak for reiselivet ut året slik at bedriftene kan klare å betale faste kostnader.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.