Basert på blant annet økosystem for gründere, livskvalitet, lønn og levekostnader har Nestpick kåret de fremste 85 byene for gründerbedrifter. Singapore ble kåret til den beste, med Helsingfors og San Francisco hakk i hæl. Oslo kommer først på 33. plass. 

Nestpick er selv en gründerbedrift i Berlin, som gjør det lettere å finne møblerte leiligheter. 

Forbes skriver at det kan være overraskende med San Francisco på annenplass, ettersom berømte Silicon Valley ligger der. Giganter som Facebook og Google holder til i gründermekkaet. Grunnen er imidlertid at San Francisco scoret lavt på livskvalitet og levekostnader, blant annet fordi byen er så dyr. 

Singapore på topp

Singapores gründerfremgang er ikke noe nytt. En rapport fra Startup Genome for 2017, erklærte at byen hadde tatt over for Silicon Valley som den fremste arenaen for talentfulle gründere. Kåringen til Nestpick bygger delvis på rapporten. 

The Straits Times skriver at gründerne i Singapore ifølge rapporten er de yngste i verden. 

Singapore skiller seg ut i markedene i Sørøst-Asia med en ung, men erfaren gruppe programvareingienører, ifølge avisen. Byen scorer også høyt på grunn av sin nærhet til både utviklede og voksende markeder. 

Større lønning

I en uttalelse forklarer Nestpick-direktør Ömer Kücükdere hvordan bedriften har satt sammen listen. Han sier at de ønsket å gi gründere en helhetlig oversikt over hvilke byer det vil være best å bo i.

– Noen byer tilbyr kanskje høyere lønn, men etter å ha vurdert skatt og levekostnader, er resultatet kanskje ikke så høyt, sier han. 

I tillegg burde gründere vurdere livskvalitet, feriedager og helsetjenester, ifølge direktøren, som mener at arbeidsgiver ikke bør bety mer enn kvaliteten på byen på andre områder. 

I kåringen var de følgende kategoriene avgjørende, og telte 20 prosent hver: 

  • Økosystemet for gründere 
  • I hvilke byer man får høyest lønn 
  • Trygd og sosialhjelp
  • Hvor dyr byen er
  • Livskvalitet

Oslo nummer 33

Norges nordiske naboer Finland og Sverige hadde begge høyt plasserte representanter, med Helsingfors på annenplass og Stockholm som nummer fem. København kom ikke lenge etter som den 11. beste byen. 

Først på 33. plass kommer Oslo. Når det gjelder likestilling er hovedstaden en av de beste, kun slått av Helsingfors. Oslo har også et godt økosystem for gründere, som Nestpick sier er verdens 25. beste. 

Like bra gikk det ikke med feriedager, som ga en 55. plass. I tillegg hadde Oslo fjerde høyest inntektsskatt av samtlige byer på listen, bare slått av Helsingfors, København og Tallinn. 

Byen blir også sett på som dyr, med de 14. høyeste levekostnadene på listen. 

Lønnskategoriene er delt opp i to, for dem som er erfarne og de som er på vei inn i bransjen. Oslo er ikke i toppen for hverken prosjektledelse eller teknologiansatte. (Vilkår)

Jonas ble holdt som gissel av al-Qaida i seks år
Svenske Johan Gustafsson som ble holdt som gissel av al-Qaida i nærmere seks år, holdt pressekonferanse torsdag. Video viser hele pressekonferansen. Video: TT/NTB
52:29
Publisert: