Fra 1. juli slipper norske virksomheter å oppbevare alle reiseregninger og bilag fysisk (se fakta). Denne nyheten blir svært godt mottatt i arbeidstagerorganisasjonen Parats lokaler i Oslo.

– Det er veldig positivt. Nå kan vi slippe å løpe rundt med papirer og heller bruke tiden på noe fornuftig, sier Isabelle Holtsmark, økonomikonsulent i Parat. Hun har ansvar for reiseregningene i organisasjonen.

Holtsmark viser frem en hel vegg stappfull av permer fylt med reiseregninger, bare fra i år. Parat har cirka 70 ansatte i Oslo, men totalt organiserer det 35.000 mennesker. Hun tror mange ønsker den nye ordningen velkommen.

– En ting er selve arbeidstiden vi bruker på dette, men vel så viktig er arealbesparelsen og de store miljøgevinstene. Vi bruker dessuten mye penger på å lagre reiseregningene i et fjernlager, sier Holtsmark.

Frustrert skattesjef

Gladmeldingen kommer fra skattedirektør Hans Christian Holte, som fredag kunngjorde forskriftsendringen som opphever kravet om originalbidrag når ansatte skal levere utleggsskjema til arbeidsgiver.

– Det vi hører fra regnskapsførere, er at dette med reiseregninger står høyt på folks irritasjonsliste, sier Holte.

– Og skattedirektøren har sikkert erfaring med reiseregninger selv?

– Jeg har noe erfaring med det òg, ja.

OPPHEVER KRAVET. Hans Christian Holte, skattedirektør.
OPPHEVER KRAVET. Hans Christian Holte, skattedirektør. (Foto: Dagens Næringsliv)
OPPHEVER KRAVET. Hans Christian Holte, skattedirektør.

– Springer endringen til en viss grad ut ifra egen frustrasjon over utfylling av reiseregninger?

– Det har vel slått meg fra tid til annen at det ikke har vært det mest strømlinjeformede og effektive systemet, så det er helt riktig.

Ventet seks år

Allerede høsten 2008 ble Skattedirektoratet oppfordret til å åpne for elektronisk innlevering av reiseregninger og utleggsskjemaer, i en høringsuttalelse fra Bokføringsstandardstyret.

– Hvorfor kommer endringen først seks år senere?

– Vi må gjøre nødvendige utredninger når vi gjør den typen endringer, så vi ikke risikerer at etterlevelsen og dokumentasjonen blir for svak. Det har ligget i kø med mange andre tiltak. Jeg er fornøyd med at det kommer nå, så kan man kanskje si at det burde kommet før, svarer Holte.

– Blir det enklere å jukse med reiseregninger nå?

– Vi har vurdert dette og konkluderer med at endringen ikke gir store alvorlige konsekvenser for muligheten til å jukse med dette. Det er mange teknikker for å jukse, men denne endringen skal ikke skape en helt ny situasjon der, sier skattedirektøren.

Han varsler at det vil komme flere forenklingstiltak i tiden som kommer:

– Nå ser vi at personlige skattytere har fått det veldig mye enklere de siste årene. Min vurdering er at nå skal næringslivet prioriteres spesielt. De skal få lettere løst sine skattemessige forhold.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.