Sveriges arbeidsminister Eva Nordmark (S) ber om at matleveringstjenesten Foodora undertegner en tariffavtale med fagforeningen, etter Helsingborgs Dagblad og Sydsvenskan avslørte arbeidsforholdene for de rosa sykkelbudene.

De svenske mediene har omtalt hvordan sykkelbudene, som henter bestilt mat hos restauranter og kjører det ut til kunder, risikerer å miste jobben sin dersom de ikke er raske nok med leveransene.

Sydsvenskans egen reporter Dan Ivarsson begynte selv å jobbe i Foodora i Malmö for å undersøke arbeidsforholdene. Han arbeidet som sykkelbud i fire uker.

– Du er under et forferdelig tidspress, du har en app som overvåker nøyaktig hvor du er, og som måler tiden, sier Ivarsson.

I Sverige blir de ansatt på tidsbegrensede kontrakter, noe som arbeidsminister Nordmark er sterkt kritisk til:

– Det er råttent. En kan ikke unngå arbeidsgiveransvaret ditt ved å gjemme deg bak en app, sier hun til Sydsvenskan.

«Umenneskelige og urimelige arbeidsforhold»

Også justisminister Morgan Johansson (S) har gått ut mot Foodora på Twitter, og skriver at avisen «avslører fullstendig umenneskelige og urimelige arbeidsforhold».

Tidligere denne uken beklaget ledelsen i Foodora. Foodoras logistikksjef John Denbratt sa at de ser «ekstremt alvorlig» på at sykkelbudene føler seg dårlig behandlet.

– Vi tar det ekstremt alvorlig at dere skriver om sykkelbud som har høye stressnivåer og tar alvorlige risikoer i trafikken, sa Denbratt til avisen.

Han sier til SVT at han er overrasket over arbeidsforholdene i Malmö, og at selskapet vil undersøke saken.

– Selvfølgelig ser jeg på enhver misfornøyd ansatt som et tilbakeslag, sier Denbratt til SVT.

Likevel tenker de å beholde dagens system, som måler hvor fort de ansatte jobber, skriver Sydsvenskan.

Granskes av arbeidsmiljøverket

I sommer ble det kjent at det svenske arbeidsmiljøverket har fått i oppdrag fra regjeringen om å granske sikkerheten til ansatte ved app- og delingsbedrifter. Matleveringstjenesten Foodora er blant selskapene som skal gjennomgås.

Jobbsikkerheten ved slike nye former for å organisere arbeid skal granskes. Regjeringen ønsker å sikre at de som jobber innenfor delingsøkonomien har den samme beskyttelsen som arbeidstagere i mer tradisjonelle jobber.

Utredningen skal være ferdig innen desember 2021, og målet er å undersøke behovet for en oppdatering av regelverket tilpasset disse nye jobbene.

Philip Eide, Foodoras markedssjef i Norden, ønsket den gang gjennomgangen av selskapet i Sverige velkommen.

– Vi synes det bare er positivt at arbeidsmiljøverket tar en titt på dette. Ettersom det er en ny bransje er det bra at den granskes og at man ser til at alle som jobber har det bra, sa Eide Svenska Dagblad i sommer.

I fjor høst streiket Foodora-ansatte i Oslo etter at selskapet og Fellesforbundet ikke klarte å bli enige om en tariffavtale. Det endte med seier til sykkelbudene. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.