Torsdag melder Tine at 30 arbeidsplasser legges ned i Ålesund fra juni 2023. Melkeproduksjonen flyttes til Tunga i Trøndelag, hvor det vil bli ti nye arbeidsplasser.

Det skal fortsatt være produksjon i Ålesund, blant annet skal det produseres ultrapasteuriserte produkter som sauser og iskaffe der.

– Det er aldri hyggelig å legge ned arbeidsplasser, men vi må gjøre alt i vår makt for å være konkurransedyktige, sier konsernsjef Gunnar Hovland.

Årsaken bak oppsigelsene skal være fallende melkeforbruk, betydelig import av meieriprodukter og 200 millioner kroner i årlige særtilskudd til konkurrentene, skriver Tine i en pressemelding.

Konsernet skal gjennomgå hele anleggsstrukturen. Det er særlig 13 anlegg med 1.400 ansatte som blir berørt.

Flere anlegg kan bli helt eller delvis lagt ned, og det vil komme flere oppsigelser.

– En ond spiral

Tine-sjefen ber politikerne fjerne tiltakene som ble innført for 20 år siden for å gi mindre meierier mulighet til å etablere seg. Nå går støtten til milliardvirksomheter som er godt etablert og med store meierier i tett befolkede strøk, ifølge Hovland.

– Det blir en ond spiral som forverres av at konkurrentene våre mottar 200 millioner kroner i året i sentraliserende subsidier. Vi er der at vi må tilpasse oss denne virkeligheten, sier Hovland til NTB.

Konserntillitsvalgt Tor Arne Johansen, deler konsernsjefens bekymring, og forteller at mange ansatte nå er redde for konsekvensene av en stadig større sentralisering av norsk melkeproduksjon.

– Tines samlede produksjons- og industrivirksomhet, bidrar med over 20 milliarder kroner i verdiskaping i Norge utenfor egen virksomhet. Dette skjer gjennom bosetting, kjøp av tjenester til gård og meierier, og andre ringvirkninger. Jeg håper virkelig at regjeringen snart ser dette. Tillitsvalgte og ansatte ved meieriene, har gjentatte ganger minnet både lokale og sentrale myndigheter på dette. Det er skuffende at vi så langt ikke er blitt lyttet til, sier Johansen.

Tines konkurrenter mener fortsatt meierkonsernet dominerer markedet og at tiltakene fortsatt er nødvendige.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.