Frontline-styremedlem Tor Svelland går ut av styret på dagen, melder tankrederiet i en børsmelding mandag kveld. Samtidig melder også tørrlastrederiet Golden Ocean Group at Svelland går ut av selskapets styre. Han har sittet i Golden Ocean og Frontline-styrene siden 2020.

Det er skipsreder John Fredriksen som er største eier i begge selskapene. Svelland var også toppsjef for Fredriksens management-selskap Seatankers Group fra august 2020 og frem til august 2021. Siden i fjor høst har Svelland igjen brukt all tid på jobben som administrerende direktør og forvalter i det private hedgefondet Svelland Capital.

Begge styrene takker Svelland for hans bidrag og ønsker ham alt godt videre, ifølge børsmeldingene, som ikke oppgir detaljer knyttet til avgangen.

Svelland ønsker ikke å gi noen kommentar.

Da det ble kjent at Svelland ga seg som Seatankers-sjef i august i fjor, understreket både han og Fredriksen overfor Finansavisen at det ikke var noen uenighet dem imellom som lå bak.

Advarte om energikrise

Svelland har drevet det London-baserte hedgefondet Svelland Capital siden 2016. Han har lang erfaring fra råvare- og energihandel, og fondet hans investerer blant annet i aksjer og finansielle kontrakter knyttet til energisektoren. I flere måneder før krigen i Ukraina, advarte Svelland om en energikrise.

– Jeg må stressteste posisjonene hver dag, for man aner ikke hva som kan skje i et slikt marked. Én overskrift kan forandre risikobildet totalt, sa Svelland i et intervju med DN i slutten av mars.

Hedgefond bruker avanserte og kompliserte finansielle instrumenter til å nøytralisere risiko, men kan også investere rått på tvers av aktiva som aksjer, råvarer, valuta og annet for å forsøke å få stor uttelling.

Tor Svelland fortalte at han er ekstremt forsiktig.

– Du kan ikke handle som normalt i et marked som dette, for plutselig må man kunne håndtere det som egentlig er utenkelige svingninger. Det handler om risikostyring mer enn noen gang.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.