Tallet blir ofte blir omtalt som «månedens viktigste tall» fra USA, såkalt payrolls eller arbeidsmarkedsrapporten for mai.

Ifølge Handelsbanken Capital Markets ventet konsensus at sysselsettingen falt med åtte millioner personer i mai. Det ville da ha kommet på toppen av et fall på over 20 millioner i april, skriver TDN Direkt.

Arbeidsledigheten var i mai på 13,3 prosent. Dette var også langt bedre enn ventet. Ifølge TDN Direkt var det ventet en ledighet på 19,8 prosent.

Lønnsveksten på årsbasis var i mai 6,7 prosent, mot en ventet vekst på 8,5 prosent.

Oslo Børs reagerte umiddelbart positivt på tallene, og hovedindeksen er nå opp 1,9 prosent.

– Det er et overveldende tall. Det er gledelig, la oss bare si det som det er. Markedet hadde rett. Det er fantastisk! skriver USAs president Donald Trump på Twitter.

Alle de tre nøkkelindeksene i USA tar svært godt imot jobbtallene:

* Dow Jones er opp 3,66 prosent.

* Nasdaq Composite er opp 2,15 prosent.

* S&P 500 er opp 2,92 prosent.

«En ytterligere nedgang er sannsynlig»

DNB Markets skriver i en oppdatering fredag at det er overraskende å se at antall jobber økte så betydelig allerede i mai. Meglerhuset peker videre på at lønnsveksten steg i april som følge av et stort fall i antall lavlønnsyrker, men at denne delvis reverserte seg og falt til 6,7 prosent i mai.

«En ytterligere nedgang er sannsynlig samtidig som at flere folk returnerer til jobbene sine de kommende månedene», skriver DNB Markets ifølge TDN Direkt.

Torsdag ble det kjent at 21,5 millioner amerikanere hadde søkt om arbeidsledighetstrygd ved utgangen av mai som følge av koronakrisen.

Tidligere denne uken kom nyheten om at antallet sysselsatte i den private sektoren i USA falt med 2,76 millioner i mai, ifølge en undersøkelse foretatt av ADP Employer Services.

På forhånd var det ventet en nedgang i sysselsettingen på 9,0 millioner personer, ifølge Direkt Makro. I april var nedgangen på hele 20,24 millioner. Jobbtallene ga Wall Street et løft onsdag.

USAs president Donald Trump sier i en pressekonferanse fredag at han ser på fase 1-handelsavtalen Kina «annerledes nå enn for tre måneder siden», skriver TDN Direkt.

Videre sier han at han ikke er sikker på om USA vil klare å komme overens med Kina.

Med tanke på dagens arbeidsmarkedsrapport sier Trump at innhentingen i økonomien ikke vil være i en V-form, men en «rakett». Samtidig oppfordrer han stater til å gjenåpne økonomien så raskt som mulig.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.