Sekstimersdagen har vært diskutert i Norge i mange år uten at det har fått den helt store støtten så langt.

Men vesentlig kortere arbeidsuker er det få som har tatt til orde for.

Det gjør imidlertid den mexikanske telekommagnaten Carlos Slim, som ifølge Forbes er verdens fjerde rikeste person med en formue på 50 milliarder dollar.

I et intervju med Bloomberg News foreslår han en arbeidsuke på tre dager, og at man i stedet pensjonerer seg mye senere. Vår sivilisasjon og skiftet mot et «tjenestesamfunn» trenger mer kunnskap, mer erfaring og mindre fysisk anstrengelse, sier Slim. Han ser i stedet for seg en pensonsalder på rundt 75 år siden folk flest nå lever lenger og har bedre helse enn tidligere.

Redusert arbeidsbehov er ifølge Slim en naturlig følge av den teknologiske utviklingen og økte produktiviteten som allerede har gitt seg utslag i høy arbeidsledighet, særlig i Europa.

Flere i arbeid

Slim tror tre dagers uke vil hjelpe flere inn på arbeidsmarkedet i land som sliter med høy ledighet.

Mangemilliardæren sier de allerede innførte muligheten for å jobbe kortere arbeidsuke mot å stå i jobben lenger for flere år siden i selskapet Telemex, som er datterselskap av Slims telekomselskap American Movils. Han hevder det har vært en suksess og at over 40 prosent av dem som har fått tilbudet har takket ja.

Carlos Slim tro heller ikke at kortere arbeidsuker nødvendigvis vil skade landenes økonomi; heller snarere tvert imot. Han viser blant annet til transportbehovet vil bli mindre, med mindre køer samt at det vil spares store kostnader ved at det blir mindre førtidspensjon.

- Livskvaliteten og det å ha fri fire dager i uken vil oppmuntre til en rekke økonomiske aktiviteter - mer turisme, underholdning, sport, kultur og utdanning. Folk kan utnytte de ekstra dagene til å fortsette å skaffe seg lærdom, sier Slim til Bloomberg.


- Denne roboten koster en tiendedel av et menneske og jobber ti ganger så fort
Se hvordan bankroboten jobber. I løpet av tjue år kan hver tredje norske jobb være erstattet av ny teknologi, ifølge NHO.
01:53
Publisert:

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.