En ny finansiell kollaps truer Argentina hvis landet ikke innen onsdag 30. juli klarer å komme til enighet med flere gjenstridige hedgefond som NML Capital, Elliot Management og Aurelius Capital Management.

Dramaet skriver seg tilbake til det gigantiske misligholdet av argentinsk statsgjeld i 2001. Argentina misligholdt da gjeld på 95 milliarder dollar (nesten 600 milliarder kroner). Resultatet ble den verste økonomiske krisen i landets historie med devaluering, stengte banker, valutakontroll og millioner av argentinere som mistet sparepengene sine. Deretter fulgte økonomiske uår med høy arbeids­ledighet.

I etterkant av krisen inngikk Argentina i 2005 og 2010 avtaler med nesten 93 prosent av kreditorene, som byttet gammel gjeld med nye statsgjeldspapirer slik at over 70 prosent av den gamle statsgjelden ble slettet.

Men en rekke hedgefond nektet å bli med på avtalene.

Blånektet

Dagens krise brøt ut for fullt da den amerikanske milliardæren Paul Singer og hans hedgefond NML Capital Singer tidligere denne måneden, etter 12 års rettsstrid, fikk medhold i amerikansk høyesterett, som beordret full tilbake­betaling. Høyesterett slår fast at slike avtaler om gjeldslette er frivillig, selv om et stort flertall sier ja.

Singer har hele tiden blånektet å gå med på en såkalt restrukturering av gjelden, og krever tilbake hver eneste dollar, pluss renter.

Det som truer med å velte Argentinas økonomi nå er tvist om tilbakebetaling av totalt 1,33 milliarder dollar pluss renter. Blir det ingen enighet fryses Argentinas eiendeler i utlandet.

Investorer som er i forhandlinger med Argentina frykter at landet planlegger å ikke innfri sine betalingsforpliktelser, skriver svd.se.

USAs høyesterett har også fått sitt pass påskrevet den siste tiden, og er av flere talsmenn i Argentina kalt korrupt.

- Mislighold er ikke et argentinsk problem, restrukturering er ikke et argentinsk problem, det er et «verdensproblem», sa Axel Kicillof , Argentinas offisielle talsmann i denne saken.

«Gribber»

Hvis det ikke blir noen enighet trues landet av en ny statsbankerott for andre gang på 13 år, og den åttende i Argentinas historie.

– Vi vil fortsette å finne veier for å involvere Argentina i forhandlinger, men det finnes for øyeblikket en total mangel på vilje fra Argentinas side om å løse dette problemet, het det i en uttalelse fra NML Capital før helgen.

Argentians president Cristina Fernández de Kirchner nekter imidlertid å gi etter for kravene fra det hun foraktelig kaller «gribber». Hun mener Argentina ikke kan betale investorer som aksepterte lavt verdsatte obligasjoner etter statskonkursen i 2001 uten også å betale investorer som ikke deltok i slike swapavtaler.

En fersk meningsmåling viser ifølge Wall Street Journal at 47 prosent av befolkningen støtter sin president i hvordan hun har håndtert denne krisen, mot 38 prosent for en måned siden.

Den amerikanske advokaten og mekleren Daniel Pollack bekrefter overfor Reuters at tvisten mellom partene fortsatt er uløst.

– Tiden er kort for republikken til å unngå betalingsstopp, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.


Les også: Truet med å ruinere Argentina - nå er han klar til å forhandle


Han kan knekke Argentina