I 2002 måtte Argentina kaste inn håndkledet og erklære seg ute av stand til å betale landets statsgjeld. Det rammet obligasjonslån for nærmere 100 milliarder dollar.

Må punge ut

I en kjennelse mandag avviste Høyesterett i USA en anke fra Argentina om at tidligere dommer avsagt i lavere instanser i rettssystemet hadde feiltolket avtalene rundt Argentinas obligasjonsgjeld og overtrådt landets suverenitet.

Dommen gjør at landet nok en gang befinner seg på kanten av en statsfallitt, skriver Financial Times.

Argentiske nettmedier kalte kjennelsen den verst tenkelige for Argentina, og myndighetene har i de tidligere rettssakene argumentert med at landet kan få problemer med å overholde sine forpliktelser hvis anken ikke førte frem.

Kjennelsen tvinger nemlig den argentinske staten til å betale milliarder av dollar til rundt syv prosent av landets kreditorer, anført av direktøren for hedgefondet NML Capital, milliardæren Paul Singer. Disse kreditorene nektet for noen år siden å være med på to runder med restrukturering av Argentinas gjeld..

- USA høyeste domstol har nå sagt sitt. Nå er tiden inne for Argentina å oppfylle sine forpliktelser til kreditorene, som både vil styrke Argentinas økonomi og dets internasjonale anseelse, sier en talsperson for NML til FT.

- Utpressing

Presidenten Cristina Fernandez uttaler i en tale som ble kringkastet i Argentina mandag kveld, at landet er villig til å forhandle.

Cristina Fernandez, Argentinas president.
Cristina Fernandez, Argentinas president. (Foto: LEO LA VALLE)

Hun avviser imidlertid å kunne betale gjelden innen fristen på to uker, som amerikansk høyesterett har beordret.

- Det jeg ikke kan gjøre som president, er å utsette landet for slik utpressing, sa Fernandez, ifølge USA Today.

Amerikansk høyestegitt har også gitt kreditorene som nektet å delta i Argentinas gjeldsrestrukturering rett til å gå etter landets skjulte eiendeler verden over. Argentina mener dette bryter med landets immunitet.

Børsskrell

Neste betaling til kreditorene som nektet å delta i restruktureringene i 2005 og 2010 forfaller 30. juni.

Etter nyheten falt børsen i Argentina med rundt seks prosent, mens kostnadene for å forsikre seg mot en statsbankerott via såkalte «credit default swaps» steg med 396 basispunkter. 100 basispunkter tilsvarer ett prosentpoeng.

Eksperter hevder dommen vil kunne få betydning også for andre land som havner i krise i fremtiden.

- Dommen kan ha en markant effekt når et land havner i problemer. Hvis noen grupper av kreditorer får betalt fullt ut med renter, så reduserer det investorenes lyst til å delta i fremtidige restruktureringer av gjelden, sier sjef for vekstmarkeder i Aberdeen Asset Management, Brett Diment, til avisen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Må vinke farvel til 20 prosent av landets valuta