Massivt valutafall og kraftig prisstigning har igjen ført Argentina på randen av kollaps.

Pesoen svekket seg 20 prosent mot dollar denne uken, og den argentinske valutaen har dermed halvert seg på under et år.

Utviklingen ledet an i et salgsrush i fremvoksende markeder fredag som påny sender frykt gjennom verdens aksjemarkeder.

Reservene krymper
Argentinske myndigheter har svart med å innføre et strengere vekslingsregime, men gjorde retrett allerede etter én dag for ikke å skape panikk blant argentinerne, ifølge Bloomberg.

Landets finansminister uttalte fredag at man ikke vil tillate pesoen å svekke seg ytterligere, ifølge CNBC. Det skjer kun dager etter at landets sentralbank gikk bort i fra å gripe inn i valutamarkedet, som i sin tur presset pesoen lavere.

Problemet for sentralbanken er at valutareservene krymper. Fort.

Omkring 30 prosent av landets dollarreserver er blåst bort det siste året (se faktaboks).

Og deres forsøk på å stabilisere kursen med 100 millioner dollar torsdag, hadde liten innvirkning og troverdighet, opplyser lokale valutatradere til CNBC.

Fanden på veggen
Situasjonen er prekær for argentinerne og bærer minne om devalueringen som fant sted i 2001-2002, forrige gang Argentina misligholdte sine betalingsforpliktelser.

Over natten ble pesoen, som inntil da hadde vært knyttet til amerikanske dollar én mot én, nær 70 prosent mindre verdt. Samtidig ble amerikanske dollar som valutabevisste argentinere hadde spart på dollarkonti i argentinske og utenlandske banker, konvertert til peso.

Men, historien er verre enn som så.

Den argentinske eliten og personer med forbindelser til politikerne, hadde blitt tipset om det som skulle skje. Deres penger var allerede flyttet utenlands.

Svartebørs
Tilliten til bankene og landets myndigheter er derfor også tilnærmet null. Kombinert med skjerpet valutakontroll, har det også bidratt til et enormt svartebørsmarked for veksling av dollar som ellers befinner seg i sengemadrassen.

Men dette markedet er heller ikke immunt mot svingninger.

Svartebørsmarkedspesoen svekket seg 7,25 prosent til 13,1 mot dollar, sammenlignet med 8 peso i ordinærmarkedet, bare torsdag, ifølge CNBC.

Samtidig kveles argentinernes kjøpekraft av massiv prisstigning.

Pengeverdiene raser
Ifølge analytikere steg prisene med 25 prosent i 2013, mens offisielle tall melder om halvparten. De er det imidlertid ingen som tror på.

Året har startet med en forventning om at prisene vil øke nye 30 prosent i 2014, ifølge CNBC.

Det vil i tilfelle være den største prisøkningen siden 2002.

Da ble millioner av argentinere skjøvet ut i fattigdom, mens middelklassen tok til Buenos Aires' gater væpnet med jernstenger.

Ute av kontroll
Argentinas president, Cristina Fernandez de Kirchner, som er enken etter foregående president Nestor Kirchner som døde i 2010, har blitt sterkt kritisert for vanskjøtselen.

Torsdag viste hun seg for første gang offentlig på nær seks uker, men uten å nevne et ord om økonomien.

Nå drar hun til Cuba i forkant av et regionalt toppmøte i neste uke, noe som forsterker inntrykket av at myndighetene ikke har noen plan for å håndtere den voksende krisen, ifølge Bloomberg.

Fornektelse
Kirchner, som gjennomgikk en blodpropp-operasjon i oktober ifjor, avviser kritikken for ikke ha kommet på banen tidligere. I god argentinsk ånd snur hun på problemstillingen.

- Jeg håper ingen kritiserer denne talen til nasjonen etter så mye rop etter min tilstedeværelse. De har ønsket å skape inntrykket av jeg ikke kunne fortsette, sa hun i sin tale torsdag.

Ordene kan like gjerne spores tilbake Diego Maradonas avgjørende scoring mot erkerivalen England i fotball-VM 1986, fire år etter Falklandskrigen, der han slo ballen i mål med hånden.

Det var ikke ham, det var "Guds hånd", hevdet den gudbenådede fotballspilleren.




Valutakursen stuper:



Renten er satt kraftig opp:


Risikoen for at Argentina misligholder statsgjelden sin har økt dramatisk:


Kilde: Bloomberg

Les også:
<b>- Pengene var som rus</b>

<b>Nå er hun nesten blitt millionær på boken sin</b>

<b>Wall Street: Kraftigste børsfall på syv mnd.</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.