Tidlig ifjor ble Arlanda, Oslo Lufthavn Gardermoen og Kastrup i København plukket ut som tre av ti nye flyplasser globalt der passasjerer ville få mulighet til å gjennomføre passkontroll og bli tollklarert før avreise i stedet for ved ankomst til USA - såkalt preclearance.

Sverige og USA har lenge forhandlet om å innføre forhåndsklarering (preclearance), og nå er partene kommet til enighet om en avtale, skriver di.se.

Det betyr at svensker på vei til USA kan gjøre unna innreisekontrollen allerede i Sverige senest fra sommeren 2018. Regjeringen i Sverige har ifølge avisen satt i gang en utredning som raskt skal komme med et forslag til lovendring.

En lovendring er nødvendig fordi forhåndsklarering innebærer at amerikansk bevæpnet personell vil stå for grense-, toll-, og sikkerhetskontroll på Arlanda for reisende direkte til USA. Ved ankomst til USA vil de som er forhåndsklarert bli behandlet på linje med innenrikspassasjerer i USA, og dermed slippe de lange køene og kontrollene på amerikanske flyplasser.

- Dette er viktig for oss, da det forsterker våre forbindelser med USA. Og etter brexit har det fått ytterligere en dimensjon. Jeg er overbevist om at et attraktivt Arlanda lokker til seg nye utenlandske investeringer og selskapsetableringer i Stockholmsregionen, sier Sveriges næringsminister Mikael Damberg til avisen.

Danmark: Ingen god idé

Da det ble kjent ifjor at Oslo lufthavn Gardermoen var en av de utvalgte til å få preclearance-avtale med USA sa administrerende direktør Øyvind Hasaas ved Oslo Lufthavn følgende til NTB:

- Vi gleder oss over å være én av ti flyplasser som går inn i dette prosjektet. Nå ser vi frem til veien videre for å se om blir en flyplass med «US Preclearance»-status. Siden har det vært stille om dette fra norsk side.

Like entusiastiske er man ikke i Danmark.

- Dette er ingen god idé, var responsen fra Københavns Lufthavn Kastrup ifjor. Pressesjef Søren Hedegaard Nielsen sa ifølge Standby at forhåndsklarering ville ha kostet Kastrup et tresifret millionbeløp og at det ikke ville ha noen hensikt da det bare ville eksportere køene fra de amerikanske flyplassene.

USA har i dag forhåndsklarering på en rekke flyplasser i andre land, ifølge Wikipedia. Blant annet på de fleste flyplasser i Canada. Eneste land i Europa som har avtale om forhåndsklarering i dag er Irland, slik at Sverige nå blir det andre europeiske landet med en slik avtale.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Kjos avfeier ny rullebane på Oslo lufthavn

 
Snur om flyutleie dnPlus  (DN+)

Behov for 500.000 nye piloter de neste 20 årene