Flyarving Per G. Braathen sa til DN i forrige uke at han tror mangel på piloter vil presse flysel­skapene fremover.

- For første gang er det pilotmangel i Europa, sa Braathen, og mener det skyldes selskapenes aggressive vekst og mange piloter som pensjoneres.

- Det er selgers marked for pilotene, sa han.

I dag kom Airbus med nye markedsprognoser for de neste 20 årene, og her kommer det frem at pilotmangelen absolutt ikke vil avta:

De neste årene (2016-2035) er det behov for over 33.000 nye fly og over 500.000 nye piloter globalt, viser flyprodusentens prognoser.

Passasjertrafikken vil vokse i gjennomsnitt 4,5 prosent hvert år. Innen 2035 vil verdens flyflåte ha doblet seg fra dagens 19.500 fly til nesten 40.000 fly, ifølge Airbus.

Asiatisk velstandsvekst gir stor trafikkvekst

Det som driver den voldsomme trafikkveksten er økt velstand og en middelklasse i vekst i fremvoksende økonomier, spesielt i Asia.

Innen ti år vil Kinas innenriksmarked bli verdens største luftfartsmarked. I økonomier som Vest-Europa og Nord-Amerika anslås trafikkveksten til 3,7 prosent per år.

- Mens etablerte europeiske og nordamerikanske markeder fortsetter å vokse, vil Asia-Stillehavsområdet stå for en kraftig vekst de neste 20 årene, sier Airbus-topp John Leahy i en pressemelding.

- Vi trapper opp produksjonen for å møte markedsetterspørselen og vil også trappe opp kundeservicetilbudet vårt, legger han til.

Det er også behov for mange nye store fly, såkalte «widebodies» med to midtganger.

De neste årene anslås det behov for over 9.500 slike fly, noe som representerer 29 prosent av alle nye flyleveranser.

Flyselskaper i Asia-Stillehavsområdet vil stå bak nesten halvparten av alle disse ordrene, opplyser Airbus.

Følg markedet på DN Investor

Les mer på DN.no:

Asia i dag: Venter redningsaksjon av kinesiske banker

Lars (26) har gjort lynkarriere i Nike - og undrer seg over hvorfor så få nordmenn vil jobbe i utlandet

Slik kan du få høyere lønn

En hemmeligstemplet rapport i Jernbaneverket avdekker svakheter i beredskaps­analysen til 31 stasjoner og tunneler over store deler av landet: Hull i togberedskapen dnPlus  (DN+)

Her er mastergradene som gir jobb. Og det er en overraskende gruppe som er på lønnstoppen: De sikre mastergradene dnPlus  (DN+)

Anbefalt av DNtv: Tre myter om elsykkel

Tre myter om elsykkel
Anders Ølstørn, daglig leder på Birk Sport i Tønsberg, knuser tre myter om elsykkel.
00:47
Publisert:
 

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

​Offshore-lønninger og Statoil-kritikk, bank-konkurranse og renten:

Brexit-spesial:

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.