Fredag ettermiddag endte Oslo Børs på 451,41 poeng, som er det høyeste nivået i år og høyeste nivået siden sommeren 2008.

Statoil steg 2,2 prosent til 156,70 kroner etter å ha meldt om et betydelig oljefunn på Skrugard-prospektet i Barentshavet. Funnet er et gjennombrudd i dette uutforskede området og en av de viktigste letehendelsene på norsk sokkel de seneste ti årene.

Volumet på funnet anslås til 150-250 millioner fat utvinnbare oljeekvivalenter, samtidig som Statoil ser muligheter for ytterligere oppside i lisensen på inntil 250 millioner fat, totalt 500 millioner fat.

- Veldig positivt
Analytiker Magnus Smistad i Fondsfinans påpeker at funnet ble gjort i et nytt leteområde og at dette kan føre til spekulasjoner om ytterligere funn, noe som kan skape et positivt momentum i Statoil-aksjen.

- Funnet var opp mot det potensialet de antok på forhånd. Siden dette er et nytt leteområde er funnet veldig positivt. Jeg har ikke regnet på hvor mye dette vil utgjøre for Statoil-kursen, selv om det ikke blir veldig mange kroner per aksje dette vil utgjøre, sier han, og legger til:

- Dette området har større potensial enn det markedet har lagt til grunn. Det er nærliggende å tro at det finnes mer i dette området her nå.

Har stor tro på større funn
Statoil planlegger boring av et nytt prospekt i samme lisens neste år, samt en mulig avgrensningsboring på funnet.

- De har nok stor tro på at også det funnet skal komme inn, slikt at dette kan bli et enda større funn, sier analytiker Carl Christian Bachke i RS Platou Markets til TDN Finans.

Bachke mener funnet er verdt rundt 1-2 kroner per Statoil-aksje. Videre ser han også ringvirkninger både i Barentshavet og på norsk sokkel generelt.

- Dette er lovende for norsk sokkel generelt, men spesielt for Barentshavet. Den forståelsen som Statoil har hatt rundt Barentshavet virker å slå inn, og dette vil sannsynligvis få ringvirkninger både for denne lisensen og for interessen i kommende runder. Dette er meget bra for spesielt Barentshavet og tildelinger i 21. konsesjonsrunde i vår i nærheten av denne lisensen har nå fått betydelig økt interesse, sier han.

Endrer ikke kursmål
Bachke mener funnet i Barentshavet også er positivt for North Energy, Det norske, Rocksource og Lundin Petroleum siden det blir økt aktivitet i området samtidig som man nok får en viss bekreftelse på at letemodellene fungerer, selv dette funnet ligger et stykke fra mange av de andre lisensene.

RS Platou Markets-analytikeren vil ikke endre kursmål eller anbefaling etter dagens melding.

Statoil ble omsatt for 2,352 milliarder kroner.

Olje i fokus
WTI-oljeprisen steg 84 cent til 107,56 dollar fatet. Ifølge oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DnB Nor Markets er det ikke spesielt vanskelig å finne argumenter for enda høyere oljepriser de kommende måneder enn der markedet handler nå.

"I løpet av den seneste uken har markedet stabilisert seg på rundt 115 dollar/fat (steg i går til over 117 dollar/fat), men vi har en følelse av at prisingen den siste uken bærer preg av en slags "stille før stormen". Det er akkurat som om alle vet at denne "stillheten" ikke kan vedvare, men vi trenger antagelig en "katalysator" for å dytte prisene meningsfullt enten opp eller ned", skriver han i en oppdatering fredag.

Meglerhuset tror fremdeles det mest sannsynlige handelsrommet for oljeprisene de kommende måneder er mellom 105-120 dollar fatet.

"Vi befinner oss med andre ord i den øvre del av dette handelsrommet nå, og vi tror det må mer til enn situasjonen i Libya for å dytte Brent-prisene over 120 dollar/fat i det korte bildet. Vi trenger antagelig en videre eskalering av urolighetene i Jemen, Syria og Bahrain for å dytte markedet opp og over dette nivået, eller eventuelt store uroligheter i forbindelse med valgene som skal holdes i Nigeria tidlig i april", heter det i oppdateringen.

Hovedindeksen på Oslo Børs endte opp 1,35 prosent til 451,41 poeng, og det ble omsatt aksjer og egenkapitalbevis for 7,4 milliarder kroner.

Les også:
Solid vekst for BWG
Amerikansk rentefrykt rister Asia
Forsiktig optimisme rundt dollaren

<b>Investerte 50.000 - betalte 580.000 i kurtasje</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.