Den japanske finansinstitusjonen Nomura konkluderer i en ny rapport at en priskorreksjon allerede har startet i det kinesiske eiendomsmarkedet. Antall transaksjoner og prisene har falt i viktige provinser. Dette forventes å spre seg i inneværende kvartal.

«Det er ikke lenger et spørsmål om «hvis» eller «når», men hvor mye det kinesiske eiendomsmarkedet vil falle. Vi ser en økende risiko for en større priskorreksjon i år. Dette vil utgjøre en alvorlig trusel for den økonomiske veksten i år», skriver sjeføkonom for Kina, Zhiwei Zhang, i rapporten.

Nomura har advart i lang tid om overkapasitet og tomme leiligheter som ikke blir solgt. Uten nye tiltak fra myndighetene kan den økonomiske veksten i år falle til 5,8 prosent i det ene scenariet Nomura har utarbeidet.

Nomura mener at det er klare bevis for at den kinesiske eiendomssektoren har store problemer:

* Igangsetting av nye eiendomsprosjekter har kollapset.

* Eiendomstransaksjoner har falt kraftig.

* Omsetning av tomter har avtatt, men samtidig øker prisene.

* Langt vanskeligere for eiendomsutviklere å få finansiering.

«Dette bør ikke komme som en overraskelse. Eiendomsinvesteringer har vokst med rundt 20 prosent årlige i mange år. Den laveste veksten var på 16,3 prosent i 2013. En regelrett kontraksjon i eiendomssektoren er for enkelte vanskelig å forestille seg. Likevel, i noen provinser, er dette i ferd med å skje», ifølge Zhiwei Zhang hos Nomura.

Rusk i eksportmaskineriet

Den økonomiske aktiviteten har tatt seg opp i USA og Europa med vekst og bedret sysselsetting. Dette har foreløpig ikke hjulpet de største eksportørene. Nye eksportordrer faller.

Storbanken HSBC tar pulsen på de største asiatiske økonomiene med månedlige innkjøpssjefsindekser. Denne består av flere delindekser – blant annet sysselsetting og nye eksportordrer. De siste rapportene indikerer problemer for de største asiatiske eksportlandene.

«I USA har produksjonen akselerert de siste månedene, noe som gjenspeiles i innkjøpssjefsindeksene. I Europa er det også bedring og dette har styrket seg utover den tyske grensen. Dette burde i teorien ha ført til en oppgang i Asia også. Det er ikke tilfelle. Nye eksportordrer er fortsatt lave og nye bestillinger faller», skriver analysesjef Frederic Neumann hos HSBC i en ny analyse.

Aprilmålingene viser at eksportordrene har falt i Kina, Japan og Sør-Korea. Situasjonen er bedre hos de mindre eksportlandene. I Taiwan, Vietnam og Indonesia er det en bedring.

Den japanske og kinesiske eksporten falt med tre prosent i første kvartal. I Sør-Korea var det en svak vekst på to prosent. Mange selskaper med aktiviteter i Kina har valgt å flytte ut. Vietnam lokker med lave lønninger og eksporten økte med 12 prosent i første kvartal.

Finansinstitusjonen Standard Chartered mener at den lenge forventede «frakoblingen» fra USA og eurosonen hos fremvoksende land i Asia er i ferd med å skje. Dette betyr at landene vil bli mindre avhengig av vestlig forbruk og i økende grad handler seg mellom.

For 25 år siden endte rundt 16 prosent av den sørkoreanske eksporten opp i fremvoksende markeder. I fjor var denne andelen på over 60 prosent. Kina følger også etter og 32 prosent av eksporten havner i fremvoksende markeder – en fordobling på få år.

«Det er aktiviteten til fremvoksende økonomier, og ikke utviklede økonomier som USA og eurosonen, som vil avgjøre eksportutviklingen i Asia i årene som kommer», skriver Standard Chartered.

På nevene løs for milliardær

Den australske milliardæren James Packer og mediemogulen David Gyngell havnet i et gateslagsmål like utenfor boligen til Packer på søndag ettermiddag. De to røk sammen og slåss med knyttnevene før de falt over på fortauet.

De fortsatte inntil Packer, som er Australias tredje rikeste, fikk slått ut tenner, ifølge australske medier. Vinneren ble hverken Packer eller Gyngell, men mediemilliardæren Rupert Murdoch og News Corp som sikret seg amatørvideo av slåsskampen for 1,2 millioner kroner.

«Vi har vært venner i 35 år til tross for mange opp- og nedturer», skriver de to kamphanene i en felles pressemelding.

James Packer forlot luksuseiendommen ved Bondi tidligere i dag med et blått øye. Politiet har igangsatt etterforskning, men de to skal ikke være villig til å samarbeide, ifølge Sydney Morning Herald.

Markedene

De asiatiske aksjemarkedene er retningsløse fra tirsdag morgen. Hang Seng-indeksen ved Hong Kong-børsen opplever det største fallet. Dette skyldes svake økonomiske statistikker fra Kina og frykt for et korreksjonen i eiendomssektoren er underveis.

Prisene på hvete og nikkel har steget i dag. Konflikten i Ukraina og eksportstriksjoner fra Indonesia er årsaken til prisoppgangen.

Det kinesiske internettselskapet Alibaba forventes å legge frem et foreløpig børsprospekt allerede denne uken. Dette kan bli den største børsnoteringen i verden siden Facebook i 2012. Verdianslagene ligger på mellom 120 og 220 milliarder dollar.

 

 

morten.iversen@dn.no Twitter @IversenAsia

 

Les også: Kina truer børsrekord

 

Asia i dag: Kina større enn USA i 2014 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.