Etter et fall i eksporten i september er Kina tilbake på rett vei med en eksportvekst i oktober. Oppgangen forventes å fortsette de neste månedene og kan gi Kina en høyere enn forventet økonomisk vekst.

Det lyser rødt fra de asiatiske aksjemarkedene fredag formiddag etter nedgangen i USA natt til i dag. MSCI-indeksen for de fremvoksende markedene i Asia har falt med 0,3 prosent og er på det laveste på tre uker. Investerorer ved Tokyo-børsen er nervøse og har sendt Nikkei-indeksen ned med rundt en prosent.

Markedene venter på sysselsettingstall fra USA senere i dag og et viktig toppmøte i den kinesiske kommunistledelsen i helgen.

ASIA: Internasjonale investorer rømte fra fremvoksende markeder i sommermånedene, men samtidig har valutareservene i Asia har økt til nye rekorder.

Foreløpige tall viser at fremvoksende asiatiske land har vel 5600 milliarder dollar i valutareserver – over 150 milliarder dollar mer enn for seks måneder siden. I tillegg kommer Japan med 1276 milliarder dollar ved inngangen til november.

KINA: Det var forventet en oppgang i eksporten i oktober, men en eksportvekst på 5,6 prosent er fire ganger høyere enn hva analytikere som følger Kina tett forventet. Importen endte også opp med 7,6 prosent, noe som totalt sett gav et handelsoverskudd på 31,1 milliarder dollar.

De kinesiske handelstallene tar også pulsen på den globale økonomien. Statistikkene viser at de tradisjonelle internasjonale markedene som USA øker importen fra Kina. Det var stor usikkerhet knyttet til det amerikanske markedet på grunn av budsjettbråket i oktober.

To ulike innkjøpssjefsindekser viser at nye ordrer er på vei inn til de kinesiske fabrikker, noe som vil gi utslag på handelsstatistikkene de neste månedene. De to PMI-indeksene var betydelig bedre enn forventet.

Toppledelsen i kommunistpartiet møtes til et viktig strategimøte i helgen hvor de skal bli enige om veien fremover for den kinesiske økonomien. President Xi Jinping og statsminister Li Keqiang ønsker å redusere avhengigheten av eksportmarkedene og styrke den innenlandske etterspørselen.

- Vi kan ikke overse hvor viktig eksporten er for den kinesiske økonomien. Den står for 30 millioner arbeidsplasser. Hvis eksporten faller raskt vil det føre til sysselsettingsproblemer, sa han i en tale nylig.

Delstatistikkene fra oktober tyder på god fremdrift for den kinesiske økonomien. Fortsetter dette, slik mange analytikere nå begynner å tro, vil dette gi en høyere økonomisk vekst enn forventet for 2013.

INDIA: India blir sett på som et av de vanskeligste markedene i Asia for utenlandske investorer, men også det landet som har størst vekstpotensial hvis det legges til rette for det.

Etter over ti år med forhandlinger vil utenlandske finansinstitusjoner ønskes velkommen til å etablere egne heleide datterselskaper i India og konkurrere under samme vilkår som lokale banker. Citibank, Standard Chartered, HSBC og DBS ønsker å ekspandere fra å ha underavdelinger.

Den tidligere sjeføkonomen i IMF, Raghuram Rajan, overtok som ny sentralbanksjef for to måneder siden. Han har vist seg å være langt mer handlekraftig enn forgjengerne og har et bedre forhold til regjeringen. Nøkkelindeksen Sensex ved Mumbai-børsenn har steget med 14 prosent Rajan ble satt inn.

FILIPPINENE; En av de kraftigste tyfonene som noensinne er registrert har slått inn over Filippinene i dag. Supertyfonen Haiyan, med styrkegrad fem, har rammet et stort område 650 kilometer sørøst for Manila med en vindstyrke på rundt 280 kilometer i timen.

Dette er den 24. stormen som har rammet Filippinene i år. Fjorårets tyfon Bopha, ødela tre kystbyer med vel 1000 omkomne. De materielle ødeleggelsene var på over seks milliarder kroner.

Haiyan forventes å forflytte seg mot Vietnam i løpet av helgen. Nøkkelindeksen ved Manila-børsen har falt med vel en prosent i dag.

morten.iversen@dn.no

Les også: Det største spørsmålet i Kina akkurat nå


Han er kanskje mektigere enn noensinne
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.