Kinesiske myndigheter har gitt nye detaljer på hvordan de planlegger å gjennomføre reformer i samfunnet det neste tiåret. Det sender aksjekursene på kinesiske selskaper notert ved Hong Kong-børsen kraftig opp.

Den nye uken åpner med positiv utvikling ved alle de største aksjemarkedene i Asia. Hong Kong og Kina er de klare vinnerne. Når solen skinner over Kina gir dette også ny optimisme i resten av Asia.

KINA: President Xi Jinping skuffet da han avsluttet den viktige plenumkonferansen i kommunistpartiet sist tirsdag med et kort sluttkommunike uten detaljer. Det var store forventninger til at det skulle bli enighet om omfattende strukturelle reformer i det kinesiske samfunnet.

I løpet av helgen har det kommet nye detaljer på hva de vel 200 delegatene ble enige om. En 20 siders oversikt som er offentliggjort tar for seg rundt 60 ulike strukturelle endringer i det kinesiske samfunnet.

De fleste vil ha en direkte innvirkning på den økonomiske utviklingen i landet det neste tiåret og blir karakterisert som de mest omfattende reformene på over 30 år.

I motsetningen til sluttkommunikeet, som var krydret med patriotiske og kommunistisk sjargonger, går den nye oversikten mer praktisk til verks og er rettet mot investorer, entreprenører og finansmiljøene.

Dokumentet lover å åpne den kinesiske finanssektoren og redusere hindringer i bransjer som i dag er lukket for investorer. Det skal også igangsettes reformer på den kinesiske landsbygden, hvor fortsatt de fleste er bosatt, slik at de enklere skal kunne få en velstandsøkning.

- Dette fjerner skuffelsen markedene følte tidligere. Nå gjenstår det å se når og hvordan dette skal gjennomføres. Fra hva vi ser i dette dokumentet er det er stort skritt fremover, sier Kina-analytiker Mark Williams hos Capital Economics til Wall Street Journal.

Ifølge kinesiske aviser som har fått tilgang til kommentarer fra eksperter som har deltatt i utformingen av strategien ledelsen har blitt enige om, står Kina foran en minirevolusjon. Statens rolle i den kinesiske økonomien skal reduseres. Markedets krefter skal overta.

Signalene fra Kina sender aksjekursene opp på selskaper som er eksponert mot landets økonomi. Delindeksen Hang Seng China Enterprises Index ved Hong Kong-børsen ligger nesten fire prosent høyere ved lunsjtider i dag. Meglerhuset CITIC har gjort et byks på nesten åtte prosent.

Også ved Shanghai-børsen feires det med en oppgang, men der er det fortsatt egne aksjeklasser for kinesiske og utenlandske investorer.

«Vi tror det kinesiske aksjemarkedet er i startgropen på en mangeårig oppgang», skriver direktør Christine Ju hos investeringsbanken Jefferies i Hong Kong i en analyse i dag.

Shanghai-børsen ligger 1,4 prosent høyere etter halvkjørt løp på mandag.

JAPAN: Elektronikkselskapet Sony har solgt over en million enheter av den nye spillkonsollen Playstation 4 de første 24 timene etter at modellen kom i salg i USA. Sony trenger en hit; selskapet fikk et overraskende underskudd i siste kvartal.

Microsofts konkurrent XBox One er på vei ut i butikkene denne uken og Sony lanserer modellen i Europa og Latin-Amerika i slutten av november. Sony har priset spillkonsollen over 20 prosent lavere enn Xbox og ligger på 399 dollar i USA.

Sony-kursen er 0,7 prosent høyere ved Tokyo-børsen. På ett år har aksjekursen steget med 126 prosent.

DUBAI Flyselskaper i gulfstatene har lagt plassert rekordstore ordrer på nye passasjerfly hos Boeing og Airbus under Dubai Airshow. Emirates har bestilt 150 fly av den nye Boeing 777X-modellen med en listepris på 76 milliarder dollar. De bestilte samtidig 50 nye A380 superjumboer fra Airbus.

Etihad og Qatar har plassert ordrer på 110 nye fly av den samme modellen fra Boeing.

- Responsen til 777X-modellen har vært utrolig, sa Boeings styreformann James McNerney på en pressekonferanse.

KOREA: Husholdningsgjelden i Sør-Korea har i nesten 15 år vokst dobbelt så raskt årlig som lønnsveksten. Flere finansinstitusjoner mener dette kan utløse en finanskrise i landet. Dette avviser sentralbanksjef Kim Choong-soo i et intervju med tv-kanalen Arirang.

Den økonomiske veksten i Sør-Korea forventes å havne på rundt 3,3 prosent i 2013.

INDIA: Reformene som er underveis i Kina gjør at investorer vil flytte oppmerksomheten vekk fra andre markeder, tror storbanken UBS. De har nedgradert India til «nøytral» i dag og «overvekt» på Kina.

«Vi har fortsatt tro på India. Fremover tror vi at Kina kommer til å stjele rampelyset», skriver UBS i en ny rapport.

morten.iversen@dn.no

Les også: Snart sprekker boblen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.