Japanske finansinstitusjoner tapte store beløp på 1980-tallet da de inntok vestlige markeder sammen med japanske selskaper.

De japanske investorene betalte overpris på alt fra amerikanske skyskrapere til filmstudioer og it-selskaper.

De har slikket sårene i over 20 år.

Risiko og vekst

Kinesiske finansinstitusjoner er blitt oppfordret til å ekspandere internasjonalt av myndighetene. I hjemmemarkedet er det fortsatt høy etterspørsel etter lån, men andelen misligholdte lån øker – spesielt fra eiendomsmarkedet.

Nye utlånsstatistikker fra Australia viser at kinesiske og japanske banker har økt utlånene kraftig – ledet av Bank of China og Sumitomo Mitsui Banking Corporation, to av Asias største finansinstitusjoner.

Ifølge Bloomberg har utlån økt med 50 prosent i år fra Kina og Japan.

- Japanske og kinesiske långivere har latt seg inspirere av den solide kvaliteten på utlånsporteføljene til australske banker. Kineserne er innskuddsfinansierte og ønsker å spre risikoen. Japanerne jakter på vekst, sier analytiker Brett Le Mesurier hos finans meglerhuset BBY, til Bloomberg.

Jakter markedsandeler

De asiatiske finansinstitusjonene fyller tomrommet etter europeiske finansinstitusjoner. Disse trakk seg ut fra Australia og en rekke asiatiske markeder da de ble rammet av finanskrisen i 2008.

Australia er ikke et vekstmarked, men rentemarginen på to prosent er høyere enn hva japanske banker har i hjemmemarkedet hvor det er nullrente.

«Det har vært en beskjeden kredittvekst i Australia de siste årene. Nye utlån gitt av japanske og kinesiske banker øker betydelig mer enn den totale kredittveksten», skriver den australske sentralbanken i en ny rapport.

Nye gruveprosjekter i Australia krever ny finansiering. En jernmalmprosjekt hos Roy Hill Holding krever rundt 45 milliarder kroner i lån. Japanske og kinesiske banker har stilt opp med finansiering til prosjektet, som eies av Australias rikeste kvinne – Gina Rinehart.

Kø av børsnoteringer i Kina

Kina stoppet alle nye børsnoteringer for to år siden. Årsaken var en rekke skandaler rundt emisjoner hvor innsidere fikk tilgang til billige aksjer og solgte seg ut på første handelsdag.

I dag debuterte tre kinesiske selskaper ved Shenzhen-børsen ved de første børsnoteringene i Kina på fire måneder. Emisjonene på Wuxi Xuelang, Feitian Technology og Shandong Longda Meat, var overtegnet rundt 218 ganger, ifølge tilretteleggerne.

Kursene steg med over 32 prosent på alle de tre selskapene da handelen begynte i dag, og de ble midlertidig suspendert. Det er satt begrensninger ved Shenzhen-børsen hvor mye kursene kan stige før handelen stopper.

Flere hundre kinesiske selskaper venter på klarsignal til å bli børsnoterte. Ifølge PricewaterhouseCoopers vil rundt 150 kinesiske selskaper bli børsnoterte i 2014.

- Nye aksjer vil dominere i markedet i tiden fremover. Verdien på disse selskapene er lavere enn konkurrentene og det er tilstrekkelige grunner for investorer å kjøpe seg inn, sier analytiker Wei Wei hos West China Securities til Businessweek.

Japansk utbyttefest

Børsnoterte japanske selskaper sitter på nesten 20000 milliarder kroner i kontanter. Minoritetsaksjonærer har i mange år prøvd å få gjennomslag for at det skal utbetales større utbytter. Ledelsen i selskapene har ofte det siste ordet i slike beslutninger.

Ifølge Nomura har over halvparten av de største børsnoterte selskapene foreslått å øke utbyttene i år. Totalt skal storselskapene foreta utbetalinger til aksjonærene på 11400 milliarder yen (680 milliarder kroner).

I tillegg vil storselskaper som Toyota, NTT Docomo og Mitsubishi foreta tilbakekjøp av aksjer for rundt 190 milliarder kroner. Den gjennomsnittlige avkastningen for japanske aksjer var på seks prosent årlig fra 2003 til 2013 mot 13,6 prosent for de amerikanske selskapene som inngår i Standard & Poor’s 500-indeksen.

- Det har vært en trend de siste årene mot større aksjonærdemokrati. Dette vil akselerere i år, sier direktør Nicholas Benes ved Board Director Training Institute of Japan til Marketwatch.

Air Asia til Japan

Det malaysiske lavprisflyselskapet Air Asia er i ferd med å inngå en avtale med det japanske internettselskapet Rakuten om å etablere lavprisflyselskap i Japan. Ifølge Toyo Keizai vil Air Asias konsernsjef Tony Fernandes lansere den japanske avleggeren i juli.

Rakutens aksjekurs har steget med over fire prosent på nyheten og Air Aisa er rundt 1,5 prosent høyere.

 

Markedene

Den overraskende nedjusteringen av aktiviteten i den amerikanske økonomien i første kvartal har ført til at investorer har kvittet seg med amerikanske dollar og plassert penger i alternative valutaer. New Zealands dollar (kiwi) har styrket seg med over en prosent.

Ifølge landets sentralbank vil landet få en økonomisk vekst på rundt fire prosent i det avvikende budsjettåret som avsluttes den 30. juni.

De fleste asiatiske aksjemarkedene ligger høyere ved lunsjtider lokal tid.


Asiatiske aksjemarkeder (kl 06 norsk tid)

Japan, Nikkei 225: 15308,49 (0,27%) (sluttnotering)

Hong Kong, Hang Seng Index: 23077,58 (0,91%)

Kina, Shanghai SE Composite: 2036,14 (0,52%)

Sør-Korea, Kospi Composite Index: 1989,16 (0,37%)

Taiwan, TSEC Weighted Index: 9310,76 (0,74%)

India, BSE Sensex: 25217,69 (-0,38%)

Thailand, SET Index: 1474,77 (0,43%)

Singapore, Straits Times Index: 3276,75 (0,46%)

Malaysia, FTSE Bursa KLCI: 1884,11 (-0,29%)

Indonesia, Composite Index: 4858,65 (0,40%)

Filippinene, SE Composite: 6857,75 (0,34%)

Australia, All Ordinaries: 5424 (0,88%)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

morten.iversen@dn.no

Les også: Kina-tallene som fikk Bill Gates til å miste pusten