Kinesiske småinvestorer har flokket til Shanghai-børsen det siste året. I løpet av 2014 hadde den kinesiske børsen den største oppgangen i verden med 65 prosent det siste halvåret. Store internasjonale institusjonelle investorer trakk seg ut i november.

Dårlige nyheter blir gode

Den økonomiske veksten i den kinesiske økonomien har sannsynligvis vært den laveste siden finanskrisen for et enkeltkvartal. Svaret kommer på tirsdag når veksttallene for fjerde kvartal og hele fjoråret blir kjent.

Til tross for svakere aktivitet enn vanlig har aktiviteten ved børsene vært rekordhøy. Det er flere årsaker, men en av de viktigste er at investorer har forventet at myndighetene vil trå til med tiltakspakker hvis den økonomiske aktiviteten i Kina blir for svak.

Det er ikke første gang dårlige nyheter utløse optimisme. Når slike tiltak settes inn betyr dette høy aktivitet i enkeltbransjer, noe som skjedde under finanskrisen i 2008 da aktiviteten i anleggs- og eiendomssektoren skjøt fart. Resultatet ble en eiendomsboble.

Denne har myndighetene prøvd å få under kontroll. Eiendomsprisene har falt i nesten alle av Kinas 70 største byer siden i fjor vår. Dette har gjort at investorer med fri likviditet har jaktet på andre investeringer. Aksjemarkedet er blitt svært populært.

Kredittboble

Nå har kinesiske myndigheter forbudt tre av landets største meglerhus å la kunder åpne verdipapirkontoer med marginhandel. Dette er lånefinansiert handel med aksjer og blitt svært populært hos småinvestorer. Mange har valgt å låne med sikkerhet i blant annet eiendom.

Beregninger foretatt av Capital Economics viser at utestående kreditt som andel av Kinas bruttonasjonalprodukt økte fra 199 prosent ved utgangen av 2013 til 208 prosent ved siste årsskifte.

- Vi ser ingen ende i oppbyggingen av Kinas kredittrisiko, sier Kina-økonom Julian Evans-Pritchard hos Capital Economics.

Myndighetene har prøvd å få kontroll over det uregulerte gråmarkedet hvor banker og finansinstitusjoner tilrettelegger spareprodukter med høy risiko for desperate selskaper og kunder. Denne aktiviteten har tatt seg kraftig opp igjen de siste månedene, viser nye statistikker.

- De nylige fremskrittene for å dempe kredittveksten i forhold til størrelsen på økonomien vil sannsynligvis svekkes fremover. Det blir vanskelig å gjøre dette uten at det rammer den økonomiske veksten, spår Evans-Pritchard.

Handelsstopp av finansaksjer

Aksjekursene på de tre meglerhusene Citic Securities, Haitong Securities og Guotai Junan Securities har falt med ti prosent. Når tiprosent-grensen nås stoppes handelen av kinesiske aksjer.

På mandag formiddag lokal tid har 16 av de 114 finansselskapene som er registrert ved Shanghai-børsen nådd denne grensen.

Citic har erkjent at de har brutt reglene og tillatt at investorer kunne fornye inngåtte marginavtaler utover seks måneder, ifølge Reuters.

I løpet av andre halvår ble marginhandelen med aksjer med enn fordoblet fra 284 milliarder yuan til 767 milliarder (825 mrd. kroner). Dette er i all hovedsak småinvestorer.

Myndighetene vil øke egenkapitalkravene for marginhandel.

- Regulatorer er bekymret for at aksjer har kjørt for hardt – for raskt. De ønsker an avmålt vekst i aksjemarkedet. Marginfinansiering er tross alt en av grunnene for at folk har vært så positive til aksjemarkedet. Disse aksjene har holdt en høy hastighet, sier aksjestrateg Hao Hong kos Bocom International Holdings i Hong Kong til Bloomberg News.

Eiendomsprisene faller

Eiendomsstatistikkene for desember viser at prisene fortsatt faller – til tross for en kraftig økning i omsetningen. Ifølge National Bureau of Statistics endte falt prisene med i gjennomsnitt 4,3 prosent i de 68 av de 70 største byene.

Salgsaktiviteten var den høyeste for hele fjoråret i desember. China Vanke, som er Kinas største eiendomsselskap, økte salget i siste måned med 129 prosent sammenlignet med for ett år siden. Country Garden fikk en 167 prosent høyere omsetning.

- Det er fortsatt for stort tilbud i eiendomsmarkedet selv om salget økte. Eiendomsutviklerne føler seg ikke trygge på utsiktene. Derfor vil investeringene i eiendom fortsette å falle de neste månedene. Det er ingen tvil om at nedgangen i eiendomsmarkedet vil dra ned resten av økonomien i 2015, sier seniorøkonom Wang Jun hos tenketanken International Economic Exchanges til CNBC Asia.

Aksjekursene på eiendomsselskapene China Vanke og Poly Real Estate har falt med over fem prosent mandag formiddag.

Markedene

Shanghai-børsen lever sitt eget liv i Asia på mandag morgen med et kraftig fall – med litt smitte over til Hong Kong. Ellers i regionen er det for det meste en svak optimisme og børsoppgang.

I Japan har elektronikkselskapet Sharp falt med over seks prosent. Dette skjer etter at næringslivsavisen Nihon Keizai Shimbun skrev at selskapet vil få et resultatunderskudd på flere milliarder yen. En bekreftelse skal komme i løpet av kort tid.

Asias rikeste mann vurderer nye oppkjøp i den europeiske telekommunikasjonssektoren. Li Ka-shing eier det britiske mobiltelefonselskapet «Three». Han skal være interessert i å kjøpe O2, som eies av gjeldstyngede Telefonica via Hong Kong-konglomeratet Hutchison Whampoa.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

 

morten.iversen@dn.no

Les også: Slår hardt ned på korrupte tjenere