Australia er det eneste av verdens industriland som ikke har hatt en økonomisk resesjon siden 1991. Det har vært nære på flere ganger, men råvaresektoren har sørget for nye investeringer og økt aktivitet i hele økonomien. Nå går Australia på krabbegir.

Råvarekrise

Som det siste av de største økonomiene kom de offisielle økonomiske statistikkene for andre kvartal i dag. Disse viser en vekst i bruttonasjonalproduktet (bnp) på kun 0,2 prosent i kvartalet sammenlignet med første kvartal og to prosent mot samme periode i fjor.

Det var stor usikkerhet fra finansinstitusjonene før offentliggjøringen. Nomura lå nærmest med prognoser på kun 0,1 prosent vekst, mens Goldman Sachs trodde Australia hadde klart å få en vekst på 0,9 prosent.

«Det var svakere aktivitet i gruve- og anleggssektoren. Dette, kombinert med en nedgang i eksporten, var de viktigste årsakene til en svekkelse i den økonomiske veksten», skriver Australian Bureau of Statistics i en pressemelding.

Husholdningene sørget for at det i det hele tatt ble en økonomisk vekst i kvartalet med 0,5 prosent høyere forbruk. Dette skyldtes i stor grad høyere helseutgifter, ifølge den offisielle rapporten.

- Lenge leve avviket!

Australia-økonomer er ikke imponert og tror den svake utviklingen i første halvår kan være et forvarsel på en kommende resesjon – den første på nesten 100 kvartaler.

«I de siste ti årene har det kun vært to kvartaler hvor den økonomiske veksten har vært svakere enn 0,2 prosent vekst. Den australske veksten er en av de svakeste i verden. Til og med Hellas hadde en høyere vekst i kvartalet», sier administrerende direktør Stephen Koukoulas hos Market Economic i en kommentar.

Han mener at statistiske avvik sørget for den økonomiske veksten i kvartalet.

«Uten dette avviket ville bnp ha falt. Lenge leve avviket!», skriver Koukoulas, som er en av Australias mest frittalende fagøkonomer, i en Twitter-melding.

Straffes for Kina-handel

Den australske dollaren har svekket seg på onsdag og falt til under 0,7 mot amerikanske dollar. Dette er det svakeste nivået siden under finanskrisen i 2009.

- Den australske dollaren er blinket ut for straff på grunn av den avhengigheten i handelen med Kina. Det er en gjenspeiling av dystrere utsikter for Kina og råvareprisene, sier senior valutastrateg Sean Callow hos Westpac til CNBC.

Under rentemøtet i den australske sentralbanken tidligere denne uken ble det bestemt å la renten ligge på to prosent.

- En svakere valuta og en stabil rente er nok den ideelle kombinasjonen Reserve Bank of Australia foretrekker, sier Callow.

Senior Asia-økonom Daniel Martin hos Capital Economics tror at dagens økonomiske statistikker er så alvorlige at sentralbanken vil vurdere et rentekutt.

«Sentralbanken forventer en økonomisk vekst på 2,25 prosent i 2015 og 2-3 prosent i 2016. Det er nå en alvorlig risiko for at disse prognosene er for optimistiske», skriver Martin i en markedsoppdatering.

Stolt over veksten

Bytteforholdet overfor utlandet, som er prisen Australia kan selge eksportvarer for relativt til hva de må betale for importvarer, har falt med 30 prosent siden toppen i 2011. I siste kvartal falt bytteforholdet med 3,4 prosent.

Australias finansminister mener at landets råvareavhengige økonomi har klart seg bra gjennom turbulensen det siste året.

- Den australske økonomien vokser bra til tross for det største bytteforholdet vi har opplevd på over 50 år. I en periode hvor andre råvarebaserte økonomier som Canada og Brasil er i en resesjon fortsetter Australia å vokse, sier Joe Hockey.

Syk bjellesau

Den sørkoreanske økonomien er svært avhengig av eksport og Kina står for rundt en fjerdedel av den totale eksporten. Nå er eksporten i fritt fall. Eksport står for rundt halvparten av Sør-Koreas bruttonasjonalprodukt.

Som den første større økonomien er handelsstatistikkene for august måned klare. Disse viser at eksporten falt med 14,7 prosent sammenlignet med i fjor – langt mer enn hva som var forventet og det største fallet siden finanskrisen for seks år siden.

- Dette er alvorlig. Sør-Korea har lenge vært en bjellesau for den globale handelen. Sørkoreanske selskaper sitter på toppen av produksjonskjeden. En betydelig del av eksporten går rett inn i produkter som kinesiske smarttelefoner og amerikanske datamaskiner. Makroøkonomiske statistikker fra Sør-Korea plukker opp endringer veldig tidlig i den globale industrisyklusen, sier analysesjef Frederic Neumann hos HSBC til The Economist.

Analytikere ser konturene av en handelskrig mellom asiatiske eksportørland.

- Sør-Korea er en ødelagt eksportmaskin. Kina kommer til å eksportere mer i direkte konkurranse med Sør-Korea i de globale markedene, sier fagøkonom Sharon Lam hos Morgan Stanley til CNBC Asia.

Markedene

Det var en dramatisk start på dagen ved det kinesiske aksjemarkedet med et fall ved Shanghai-børsen på nesten fem prosent. Like før lunsj gikk aksjekursene ved noen av de største selskapene kraftig opp.

Ni kinesiske meglerhus har sagt seg villig til å støttekjøpe aksjer – senest med 40 milliarder kroner på onsdag, ifølge Reuters. Dette kommer på toppen av 130 milliarder kroner de sa seg villig til å sette inn i aksjemarkedet etter et møte på lørdag.

- Dette kan ha en form for psykologisk effekt for å berolige investorer. Hvis du ser på beløpet så er det ubetydelig sett i forhold til størrelsen på aksjemarkedet. Dessuten har meglerhusene tapt enormt med penger tidligere. Jeg er i tvil om hvor mye de kan sette inn for å stabilisere markedet, sier konsernsjef Ronald Wan hos Partners Capital International til CNBC Asia. Han mener kinesiske investorer ønsker å forlate aksjemarkedet.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Kinesiske aksjer stuper videre
 

Oljegigant vil kutte over 1.800 jobber  

 

morten.iversen@dn.no