USAs sentralbanksjef Janet Yellen advarte denne uken om at hvis britiske velger stemmer for en «brexit», og forlater EU etter folkeavstemmingen den 23. juni, vil dette få betydelige økonomiske konsekvenser for den amerikanske økonomien.

USAs president Barack Obama har klart gitt uttrykk for at han foretrekker at Storbritannia forblir medlem av EU. Bank of Englands sjef advarte i mai om at det kan utløse en resesjon hvis velgerne stemmer for å forlate EU.

- All grunn til bekymring

Indias sentralbanksjef Raghuram Rajan var tidligere sjeføkonom for Det internasjonale pengefondet. Han mener at hva britiske velgere bestemmer seg for om to uker vil ha konsekvenser langt utenfor Europa.

- Hvis velgerne i Storbritannia faktisk bestemmer seg for å forlate EU vil det føre til mye uro i markedene, sa Rajan etter at den indiske sentralbanken bestemte seg for ikke å røre renten på tirsdag.

Sentralbanksjefer i Australia, Kenya og Japan har uttrykt bekymring for hva konsekvensene vil bli hvis britiske velgere bestemmer seg for å forlate EU.

- «Brexit», slik vi vurderer det, er den alvorligste trusselen vi står overfor. Det vil påvirke alle i verden. Det vil ikke finnes en trygg havn, sa Kenyas sentralbanksjef Patrick Njoroge til Bloomberg News nylig.

En analyse foretatt av Roubini Global Economics i London viser at Hong Kong og Sør-Afrika er de mest sårbare økonomiene utenfor Europa som vil bli hardest rammet hvis Storbritannia forlater EU.

- Hvis de som ønsker å forlate EU går seirende ut vil det utløse en betydelig periode med uro i finansmarkedene. Det er all grunn til å være bekymret, sier fagøkonom Brunello Rosa hos Roubini Global Economics til Bloomberg News.

Omstridt sentralbanksjef

Den indiske økonomien har vært en sjeldent lyspunkt blant de fremvoksende økonomiene de siste tre årene. Av de fire BRIC-økonomiene er Brasil og Russland inne i en dyp resesjon og Kina har en betydelig lavere vekst enn landet hadde før finanskrisen i 2008-09.

Den indiske økonomien vokste med nesten åtte prosent i første kvartal. Sentralbanksjef Raghuram Rajan har fått mye av æren for at India har fått bukt med høy prisvekst og stabilisert finansmarkedene siden han ble innsatt av statsminister Narendra Modis forgjenger i 2013.

Han er omstridt i India og har tatt markedene på sengen med uforutsette rentekutt. Han har tvunget indiske storbanker til å få misligholdte og råtne lån frem i lyset og renvaske balansen. Dette har ført til dårligere resultater for bankene, men Rajan mener det vil gi resultater på sikt.

Statsminister Narendra Modi har ikke bestemt seg for om Rajan skal få fortsette i åremålsstillingen, som går ut i september. Flere av Modis partifeller ønsker at Rajan skal sparkes da han blir sett på som for selvstendig i rollen.

- Dette er selvfølgelig regjeringens beslutning – om de ønsker han skal få fortsette i en ny periode eller ikke. Men vi er allerede i juni og det er ingen grunn til at de skal vente til august med å komme med en avgjørelse, sier seniorøkonom Rajeev Malik hos CLSA til Economic Times.

Den indiske avisen Economic Times mener at det er mange grunner for den indiske økonomien å frykte at Rajan forlater sentralbanken – en «Rexit» - enn at Storbritannia forlater EU («Brexit»).

«Skulle en Rexit-situasjon oppstå, hvor Rajan forsvinner i september, vil dette være et tilbakeslag for finansmarkedene. Det er synspunktene på Dalal Street», skriver avisen – med referanse til finansgaten i Mumbai, hvor børsen og store finansinstitusjoner tradisjonelt har holdt til.

Spår kapitalflukt og markedskrasj

Den respekterte indiske økonomen Swaminathan Aiyar, som har vært rådgiver til Verdensbanken og Den asiatiske utviklingsbanken gjennom mange år, holder ikke igjen i en kommentarartikkel publisert i Times of India.

«Hvis Rajan blir bedt om å forlate stillingen vil det utløse en kapitalflukt. Titalls milliarder dollar vil forsvinne – kanskje så mye som 100 milliarder dollar hvis dette faller sammen med andre dårlige nyheter fra Kina eller Brexit. Aksjemarkedene vil krasje og valutamarkedene vil få panikk. Den indiske økonomien vil bli alvorlig skadet. De som ønsker en «Rexit» må forstå hva konsekvensene blir», advarer han.

Han mener at den indiske sentralbanken reddet den indiske økonomien da han ble innsatt etter at investorer flyktet fra det indiske markedet sommeren 2013. Nøkkelindeksen ved Mumbai-børsen har steget med 49 prosent siden Rajan overtok som sentralbanksjef.

«Rajan har langt mer troverdighet hos internasjonale investorer enn hans kritikere. Han har gode skussmål fra internasjonale investeringsbanker og ratingbyråer for å være en tøff og selvstendig sentralbanksjef som ikke lar seg utsette for politisk press», skriver Swaminathan Aiyar.

Markedene

Det er en blandet utvikling ved de asiatiske aksjemarkedene på onsdag formiddag.

Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen startet dagen med en nedgang, men tok seg opp like før lunsjtider. I Hong Kong og Shanghai har markedet falt.

Nye handelsstatistikker for mai viser et fall i den kinesiske eksporten på 4,1 prosent og importen svekket seg med 0,4 prosent.

Eksportutviklingen var som forventet mens importen var noe bedre. Årsaken er høyere råvarepriser de siste månedene – blant annet olje og jernmalm. Ifølge Capital Economics har importvolumene tatt seg opp, noe som blir sett på som positivt for den økonomiske aktiviteten gjennom sommermånedene.

Asia i dag: Nektet innreise – nå har han «spesielt vennskap» med Obama

Følg markedet på DN Investor

Se DNtv:

Brexit på to minutter:

Brexit på to minutter
23. juni skal britene avgjøre om de skal gå ut av EU eller bli værende.
02:00
Publisert:
 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.