Den svake yenkursen har i over to år hjulpet japanske eksportører til å bli mer konkurransedyktige. Nå er det nesten full stopp i eksportveksten i store deler av Asia.

Det er nesten tre år siden Shinzo Abe begynte å formulere en ny økonomisk politikk for Japan – flere måneder før han vant valget og ble innsatt som den sjette statsministeren på syv år.

«Abenomics» har som mål å fjerne deflasjon og stabilisere den japanske økonomien.

Utfordrende sommer

En svak valutakurs har spilt en nøkkelrolle i å stabilisere den japanske økonomien og gi eksportørene konkurransefortrinn på internasjonale markeder. Yenkursen har svekket seg fra 78 til 123 mot en amerikansk dollar. Svekkelsen forventes å fortsette.

Handelsstatistikkene for mai viser en svakere eksportvekst enn Japan-økonomer forventet. De håpet på en eksportvekst på 3,5 prosent, men det endte på 2,4 prosent for mai. Importen falt med 8,7 prosent.

Den japanske industrien må importere nesten alt av råvarer som skal benyttes i produksjonen av ferdige produkter. Det kraftige fallet i importen forventes å føre til en svakere industriproduksjon enn tidligere forventet gjennom sommeren.

Noe av importfallet skyldes lavere olje- og gasspriser, men også import- og eksportvolumet er lavere enn antatt. Ifølge Barron’s falt det japanske eksportvolumet til USA med 8,5 prosent fra april til mai og 2,2 prosent til Kina.

- Valutakursen har begynt å svekke seg igjen mot dollaren. Det vil føre til at importkostnadene øker raskere enn verdien på den japanske eksporten målt i yen, sier Japan-økonom Marcel Thieliant hos Capital Economics.

Svakere valuta

Capital Economics tror at yenkursen vil svekkes til 130 mot amerikanske dollar mot slutten av 2015 og til 140 om 18 måneder. Den japanske valutaen var på 138 mot en dollar under finanskrisen i Asia i 1998. Fra juli 2007 frem til Abenomics-eksperimentene ble igangsatt styrket den seg kontinuerlig i fem år.

De svake handelsstatistikkene for mai kan ha en betydelig innvirkning på den økonomiske veksten for inneværende kvartal.

- Eksporten er utvilsomt svak og dette skyldes blant annet nedgangen i Kina. Eksporten vil sannsynligvis holde den økonomiske veksten nede; det er mulig den kan stoppe helt opp da både det private forbruket og den eksterne internasjonale etterspørselen er svak, sier sjeføkonom Takeshi Nimami hos Norinchukin Research Institute til Reuters.

Japan fikk et handelsunderskudd på 216 milliarder yen (13,6 mrd. kroner) i mai.

Kraftig eksportfall i India

Den asiatiske velstandsveksten de siste 40 årene er bygd på handel med omverdenen. Kina har i de fleste månedene i år hatt en betydelig svakere eksport enn hva myndighetene hadde planlagt – 2,5 prosent fall i mai og 17 prosent svakere import.

Den lavere etterspørselen fra Kina fører til svakere eksport fra handelspartnerne. Dette har rammet Sør-Korea, Taiwan og land i Sørøst-Asia hardt i år.

Heller ikke India er immun. Handelsstatistikkene fra mai viser et fall i eksporten med 20,2 prosent sammenlignet med for ett år siden. Dette er sjette måned på rad at eksporten faller.

Statsminister Narendra Modi har lagt frem planer om at India skal konkurrere med Kina på eksport. De ligger langt etter. Verdien på den indiske eksporten var på 22,3 milliarder dollar i mai. Den kinesiske eksporten var på 190,8 milliarder dollar – over åtte gangere høyere.

- Den globale økonomiske veksten har en innvirkning på eksporten, sier India-økonom Samiran Chakraborty hos Standard Chartered Bank i Mumbai til Bloomberg News.

Markedene

Investorer på de asiatiske aksjemarkedene venter på konklusjonene fra viktige sentralbankmøter i Japan, Europe og USA. Det forventes ikke en renteøkning i USA etter ukens Fed-møte, men det kan komme klarere indikasjoner på når USA vil sette opp renten.

I Kina fortsetter fallet på børsene. Shanghai-markedet har falt med over seks prosent denne uken. Dette kommer etter et langvarig børsrally som har fått erfarne markedsaktører til å riste på hodet med aksjekurser som ligner på internettboblen i USA for 15 år siden.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.


Les også: Asia i dag: En million nye dollarmillionærer


  Asia i dag: Amatører bak tidenes børsrally

morten.iversen@dn.no