Kina vil om kort tid ha like mange dollarmillionærer som det er innbyggere i Norge. Den kokende aksjemarkedet har skapt børsverdier som savner sidestykke i Kina.

I løpet av 2014 økte antall dollarmillionærer i Kina til fire millioner personer, ifølge en ny undersøkelse fra Boston Consulting Group (BCG) – en økning på en million. Hovedårsaken er aksjemarkedet, som begynte å klatre raskt i fjor sommer.

- Vi har sett et veldig sterkt aksjemarked og dette har hatt en kraftig effekt på eksisterende formuer. Sett fremover ser vi en viss moderasjon i markedsutviklingen. Den største forskjellen ser vi i Asia. To tredjedeler av veksten i dollarmillionærer i Asia kommer fra entreprenører», sier Daniel Kessler hos BCG, som er en av forfatterne av rapporten, til The Guardian.

Mange av disse entreprenørene har børsnotert selskapene sine de siste 18 månedene og store verdier har kommet frem i lyset. Nye børsnoterte selskaper har i gjennomsnitt hatt en kursoppgang på over 40 prosent på første handelsdag ved Shanghai-børsen i år.

Frem til slutten av fjoråret steg Shanghai-børsen med 54,3 prosent. Dette var hovedårsaken til at én million nye kinesere kunne kalle seg dollarmillionærer med en nettformue på over 7,8 millioner kroner. Eiendom inngår ikke. Børsoppgangen har fortsatt siden nyttår.

«Økningen i formuer i Asia var drevet av den kontinuerlige økonomiske veksten i storøkonomiene Kina og India», ifølge «Global Wealth 2015».

De samlede formuene hos Asias rikeste økte med 29 prosent i fjor til 47000 milliarder dollar. Dette gjør at Asia er verdens nest rikeste region – kun slått av Nord-Amerika med 51000 milliarder dollar.

BCG tror Asia-regionen vil gå forbi Nord-Amerika i 2016 med en samlet formue på 57000 milliarder dollar. Europa ble forbigått i 2014 og ligger på en tredjeplass med 40000 milliarder dollar.

Rike blir rikere

På verdensbasis økte antall dollarmillionærer med to millioner mennesker til 17 millioner. Halvparten av disse kom fra Kina.

Det kinesiske aksjemarkedet har tatt et hvileskjær denne uken etter en fortsatt oppgang i år. Fortsetter oppgangen i samme tempo vil antall kinesiske dollarmillionærer nærme seg befolkningen i Norge – rundt 5,5 millioner mennesker.

Dollarmillionærer kontrollerer 41 prosent av den samlede formuen i verden. Dette er en økning siden 2013.

- De rike blir rikere og rikere. De har en større andel av formuen sin i finansmarkedene og fjoråret var et godt år, sier BCG-partner Anna Zakrzewski i et intervju med CNBC.

Antallet «ultrarike» - de med en privatformue på over 100 millioner dollar (780 millioner kroner) – forventes å øke med 19 prosent frem til 2019 på verdensbasis. Den største veksten skjer i fremvoksende markeder.

Vanlige dollarmillionærer – med en formue på under 20 millioner dollar – vil øke med kun 6,9 prosent.

Rundt 73 prosent av formueøkningen i 2014 kom fra avkastning av investeringer og eksisterende verdier – i hovedsak aksjemarkedet.

Sveits, Bahrain, Qatar og Singapore topper oversikten over flest dollarmillionærer i forhold til befolkningen – alle med over 10 prosent.

Svakere vekst i Indonesia

Under presidentvalgkampen for ett år siden lovet Joko Widodo en økonomisk vekst på «minst syv prosent» hvis han fikk velgernes tillit. Den fikk han, men investorer er skeptiske til den indonesiske presidentens økonomiske politikk og gjennomføringsevne.

Vekstprognosene for inneværende år ble satt til 5,7 prosent i februar. Dette er for høyt, mener finansminister Bambang Brodjonegoro. Nå er målet satt til like over fem prosent.

Investorer er skeptiske og har sendt nøkkelindeksen ved Jakarta-børsen ned til det laveste nivået siden i fjor vår denne uken. Regjeringen håper å øke det innenlandske forbruker ved å redusere importtariffene på luksusprodukter, blant annet golfutstyr og håndvesker.

Markedene

Kinesiske aksjer fortsetter fallet på tirsdag etter at myndighetene har kommet med nye begrensninger på marginhandel og spekulative investeringer mange har foretatt i påvente av at aksjekursene skal kollapse.

Investorer er avventende etter at den japanske sentralbanksjefen har kommet med flere uttalelser den siste ukene som har beveget yenkursen kraftig. I forrige uke kom Haruhiko Kuroda med kommentarer som styrket yenkursen kraftig.

I en tale i nasjonalforsamlingen på tirsdag sa Kuroda at prisveksten fortsatt er for lav og at sentralbanken vil fortsette den løse pengepolitikken.

Ved Seoul-børsen er det nedgang tirsdag formiddag. Uroen fra Kina har smittet over og sendt kursene på noen av de største selskapene, blant annet Samsung og Hyundai, lavere.

Utbruddet av Mers-viruset er fortsatt ikke under kontroll i landet. Myndighetene har strammet inn på bruk av karantene. Det er bekreftet 154 smittede og 19 dødsfall tirsdag formiddag.

Audis raskeste noensinne

Audis raskeste noensinne
Audi R8 er blitt en superbil. Nå kommer den også som elbil.
02:27
Publisert:
 

Les også:  Asia i dag: Amatører bak tidenes børsrally

 
Asia i dag: Angrer på børsnotering i USA - vil til Kina  

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

morten.iversen@dn.no