Den samlede kinesiske gjelden ble nesten femdoblet til 28000 milliarder dollar frem til midten 2014 – tilsvarende 282 prosent av landets bruttonasjonalprodukt. De siste 18 månedene har gjelden fortsatt å øke, men det foreligger ingen oversikt over hvor høy den er blitt.

Gjeldsfest fortsetter

Kina-økonomer er kritiske til mangelen på klare signaler fra kommunistledelsen. Etter en periode med stabilitet etter markedsuroen i fjor sommer satte panikken inn igjen rundt nyttår. Nøkkelindeksen ved Shanghai-børsen har falt med nesten 20 prosent siden desember.

Ifølge National Bureau of Statistics økte "samlet finansiering" med 78 prosent i desember sammenlignet med november måned – til 1820 milliarder yuan (2400 milliarder kroner) i måneden. Det var forventet en økning i gjeldsfinansieringen på rundt 1100 milliarder yuan.

«Den samlede finansieringen i samfunnet, som er en bred måling av kredittveksten, øker nesten tre ganger høyere enn den offisielle kredittveksten målt mot bruttonasjonalprodukt – eller mer hvis du ikke stoler på de offisielle statistikkene», skriver forsker George Magnus ved China Centre på Oxford University i Financial Times.

Han advarer om at Kina kan stå foran en gjeldskrise og at investorer og markeder ikke har tatt dette innover seg.

«Volatiliteten i de kinesiske aksje- og valutamarkedene i den første uken av året minner om hva som skjedde i august 2015 – men mer alvorlig. Det er en økende bekymring om troverdigheten til politikere og myndigheter, om tilstanden i økonomien, reformagendaen og nå den truende gjeldskrisen. Den kinesiske kredittfesten er den virkelige bekymringen», skriver George Magnus.

Mistet retningssansen

Eksperter spør om den kinesiske kommunistledelsen har kontroll over finansmarkedene og god nok forståelse av hva som skjer. For to uker siden ble det innført en sikringsmekanisme som automatisk stoppet aksjehandelen ved for store bevegelser.

I forrige uke ble denne fjernet etter at det utløste panikk hos investorer.

Den kinesiske valutaen har fått svekke seg de siste månedene. Myndighetene avviser at dette dreier seg om en devaluering, men en tilpasning til valutaene hos Kinas største handelspartnere – vekk fra en direkte tilkobling til amerikanske dollar - og til en valutakurv med 13 valutaer.

«På det mest grunnleggende nivået har vi ingen anelse om president Xi skjønner hva de moderne markedene krever. Det er usannsynlig at Kina vil kollapse, men de er i ferd med å miste retningen. Tapet av retningssansen, snarere enn et øyeblikks forvirring på valutamarkedene, burde virkelig bekymre investorer», skriver Arthur Kroeber hos Gavekal Dragonomics i to nye analyser.

- De har ikke lært noe

Han tror ikke at myndighetene forsøker å gjøre valutaen mer internasjonal, slik de har gitt uttrykk for.

«Bak den siste markedsuroen ligger et viktig skifte i Kinas langsiktige valutastrategi. Målet om å holde valutaen sterk har gått tom for damp. Nå som sentralbanken har fått hva de ønsker er det ikke en internasjonalisering av yuanen som ligger bak valutapolitikken», skriver Kroeber.

Han tror ikke myndighetene har lært noe fra markedsuroen i fjor.

«Vi startet 2016 og trodde at beslutningstagerne hadde lært noe fra ifjor. Det er åpenbart fra kaoset i forrige uke at det har de ikke», skriver han.

Han tror ikke på en kollaps i Kina.

«Det virkelige problemet fra feiltrinn på aksje- og valutamarkedet er ikke at en kollaps er overhengende. Snarere er det slik at ledelsen ikke setter en klar kurs mot en mer markedsstyrt økonomi», påpeker Arthur Kroeber hos Gavekal Dragonomics.

Markedene

Børsene i Kina, Hong Kong og Sør-Korea er lavere ved lunsjtider i Asia. Shanghai-indeksen har falt med over 1,5 prosent og er på vei inn et «bear market» hvor aksjekursene har falt med i gjennomsnitt 20 prosent siden i desember.

I Sørøst-Asia og India er det en svak oppgang. IG Markets tror at markedene er i ferd med å finne en bunn i de fremvoksende markedene i Asia.

«Asia vil sannsynligvis avslutte uken med bedre risikoappetitt enn da uken startet, selv om de kan være tilbakeholdne», skriver markedsanalytiker Bernard Aw en oppdatering.


Les også: Forvalter om børsfallet: - En overreaksjon

 
- Dette er mot både historie- og læreboken

- Dette er en kjøpsmulighet

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

morten.iversen@dn.no