Oslo Børs falt noe mer enn de største europeiske børsene torsdag.

Porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand er blant flere som tror at markedet nå snart vil kunne snu.

- Vi begynner å se dette som en overreaksjon. Snart er vi på et nivå hvor jeg tror vi kan få en stabilisering og oppgang, sier senior porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand Kapitalforvaltning til TDN Finans.

Global utvikling

Chen begrunner det med at den generelle økonomiske utviklingen ikke er så ille som markedene skulle tilsi.

- Den globale økonomien ser ut til å holde seg greit i 2016, USA går bra og jeg tror ikke på noen hard landing i Kina, sier Chen.

- Samtidig er lavere råvarepriser egentlig positivt for den globale økonomien, selv om det rammer råvarenasjoner hardt, sier han.

Venter på omslaget

Sjefstrateg Peter Hermanrud i Swedbank har et lignende budskap:

- Nå er vi inne i en fase hvor det skal utrolig lite til før markedet faller. Jeg klarer ikke å se det helsvarte bildet eller det nye bildet. Det er veldig mye reaksjon på veldig lite nyheter, sa han til DN torsdag.

Hovedindeksen på Oslo Børs har falt 11,2 prosent hittil i år. Hermanrud venter på omslaget.

- Det er ikke lenge til nå at dette bunner. Jeg sitter egentlig og venter på å trykke på knappen, og mange venter på at jeg trykker på knappen og sier at jeg tror bunnen er nådd, sier han.

Ser kjøpsmuligheter

Også Chen tror det snart blir gode kjøpsmuligheter på kort sikt.

- Hvis markedet faller fem prosent til, vil vi nok øke risikoen, sier han.

- Oljeprisen og aksjen relatert til olje vil være en bjellesau for markedet som helhet. Jeg tror oljeprisen nå er under det som kan være et stabilt og normalt nivå. Mange av produsentene taper penger på dagens nivå. Det kan bidra til å dempe tilbudssiden og produksjonen etter hvert, sier Chen.

Statoil-kjøp

Torsdag ble det også kjent at Statoil har kjøpt aksjer i Lundin Petroleum for rundt 4,6 milliarder svenske kroner.

Aksjene tilsvarer 11,9 prosent av Lundins aksjekapital.

Analytikere fremhever at Lundin Petroleums portefølje passer godt med Statoils, men lurer på hvorfor selskapet bare kjøper en minoritetsandel.

Det spekuleres blant annet i at dette kan være et trekk for å hindre andre selskaper i å kjøpe opp Lundin.

Société Générale tror markedet nå spekulerer i at Statoil kan komme til å ta kontroll over Lundin i løpet av de kommende månedene. Meglerhuset tror Statoils-aksjen vil falle de kommende dagene i tråd med at risikoen for dette blir priset inn. Statoil har ikke balansen til å opprettholde utbyttet og samtidig kjøpe Lundin, ifølge meglerhusets estimater.

DNB Markets skriver at kjøpet signaliserer at Statoil er interessert i kvalitetseiendeler på norsk sokkel, selv i nedgangstider. Meglerhuset er imidlertid litt overrasket over å se at Statoil foretrakk Lundin-aksjer over tilbakekjøp av egne aksjer. Det viser til at implisitt oljepris for Lundin-kursen er 70 dollar pr fat, mens Statoil-aksjen handles til 60 dollar fatet.

Credit Suisse stiller spørsmål med verdien i aksjekjøpet for Statoil. De vedgår at det øker eksponeringen mot norsk kontinentalsokkel og at Statoil kan komme til å tjene på aksjene over tid.

Statoil sluttet ned 1,4 prosent, Lundin Petroleum steg 15 prosent på Stockholm-børsen torsdag ettermiddag. Det norske oljeselskap endte ned 1,0 prosent.

Nordsjøolje med levering om en måned handlet både onsdag kveld og torsdag morgen under 30 dollar fatet. Dette er første gang på 12 år at oljeprisen er under 30-dollarsnivået. I skrivende stund er prisen noe opp, til rundt 30,50 dollar per fat.

Hovedindeksen på Oslo Børs sluttet ned 2,63 prosent til 542,17 poeng, omsatt for 4,577 milliarder kroner.

Les også:

Statoil kjøper storpost i Lundin

- Det er veldig mye reaksjon på veldig lite nyheter

VG kvitter seg med firmabiler  

Se DNtv: Dette må du tenke på under oppvarmingen

 

Ikke slurv med oppvarmingen
Kristoffer T Cumming snakker om oppvarming, Anne Lene Nordengen jogger. Til DNaktiv sak.
00:49
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.