Meranti er blitt oppgradert til styrkegrad fem på Saffir-Simpson-skalaen med vindhastigheter på over 300 kilometer i timen. Den har bygd opp styrke siden den forlot den vestlige delen av Filippinene på tirsdag i retning Sør-Taiwan.

Tyfonen passerte over den filippinske øyen Itbayat, sør for Taiwan, natt til onsdag. Dette er en isolert øy med 3000 innbyggere. Det fryktes det er store ødeleggelser og at befolkningen ikke hadde tid til å bli evakuert.

Merantis vrede

Det er tre år siden supertyfonen Haiyan rammet Filippinene med vindhastigheter på inntil 315 kilometer i timen. Dette er den kraftigste tyfonen som noensinne er registrert i verden. Den skapte store ødeleggelser og minst 6300 mennesker omkom.

Tyfonen Meranti var onsdag morgen like sterk i kystområdet sør for Taiwan. Meteorologer og eksperter frykter at den kan øke i styrke før den når land.

«Dette plasserer tyfonen helt øverst på oversikten over tropiske sykloner som er registrert noe sted i verden. Meranti er en svært stor og ekstremt kraftig tyfon», skriver Weather Undergrounds meteorologer i en oppdatering.

Japan Meteorological Agency har målt trykket på tyfonen til 890 millibar; dette er svært høyt og kun registrert få ganger tidligere.

Ifølge taiwanske myndigheter er det et håp om at tyfonen ikke vil nå fastlandet, men vil dumpe store mengder regn over sørkysten de neste 24 timene.

«Deler av Taiwan kan få inntil 24 tommer (60 cm) med regn når Meranti passerer enten på eller like ved sørkysten», skriver meteorologene hos værtjenesten Weather.com.

Alvorlige innvirkninger

Det er Sør-Kina som er i faresonen og det forventes at Meranti vil nå fastlandet natt til torsdag. De siste prognosene tyder på at den kinesiske byen Xiamen i Fujian-provinsen vil utsettes for Merantis vrede. Byen har 3,5 millioner innbyggere.

«Tyfonens øye vil bevege seg sør for Xiamen. Dette er et område som fortsatt ikke har kommet seg etter at tyfonen Nepartak rammet for noen måneder siden. Veldig sterke vinder, høye bølger, styrtregn og jordskred kan forventes i denne kuperte regionen av Kina. Dette vil ha en svært alvorlig innvirkning på millioner av mennesker når den slutter å bevege seg og blir liggende over området med styrkegrad én», skriver meteorolog Mario Picazo hos The Weather Network på onsdag.

Global oppvarming

Kun to tyfoner er tidligere registrert med en vindstyrke på over 300 kilometer i timen sammenhengende i minst 18 timer i den nordvestlige delen av Stillehavet – Haiyan-tyfonen for tre år siden og Tip i 1979.

Eksperter mener dette vil bli mer vanlig.

«Global oppvarming har bidratt til den destruktive kraften vi har sett hos tropiske sykloner i Øst-Asia og Sørøst-Asia de siste årene. Oppvarmingen av havoverflaten, som er under økt press fra klimagassutslipp, gjør at den østlige delen av Kina, Taiwan, Korea og Japan vil se en intensivering av tyfonaktiviteten», konkluderer eksperter fra Joint Typhoon Warning Center i USA og Japan Meteorological Agency i en ny studie.

Temperaturen i vannet har økt med 0,8 grader de de siste 40 årene. I år er temperaturen spesielt høy og har vært over 30 grader de siste månedene. Høy luftfuktighet bidrar til å øke kraften i tyfonen ytterligere.

Wei Mei fra University of North Carolina, som leder studien, advarte i et intervju med The Guardian nylig at tyfonaktiviteten vil ta seg kraftig opp i denne delen av verden.

- Det er veldig, veldig stor økning i tyfonaktiviteten. Dette er svært viktige for de østasiatiske landene å forstå på grunn av befolkningstettheten i denne regionen. Folk må være klare over den økte tyfonaktiviteten. Når de gjør landfall kan de forårsake mye skade, advarer Wei Mei.

Markedene

De asiatiske børsene har åpnet blandet på onsdag – i fravær av nye økonomiske statistikker og venter på avgjørelser fra sentralbankene i USA og Japan den neste uken.

De amerikanske oljelagrene økte med 1,4 millioner fat i forrige uke, ifølge ukesstatistikken fra American Petroleum Institute (API).

Estimatene som var hentet inn fra analytikere av S&P Global Platts lå på 3,3 millioner fat. I foregående uke meldte API om et fall i oljelagrene på 12,1 millioner fat.

Les også: Elbilsvindel avslørt i Kina dnPlus (DN+)


Asia i dag: - Har seks uker på å unngå boligkrasj  

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.