Grunnleggere av kinesiske selskaper er over natten blitt mangemilliardærer etter børsnoteringer. Den tidligere fabrikkarbeideren Zhou Qunfei er blitt Kinas rikeste kvinne takket være Apple og Samsung.

Interessen for aksjeinvesteringer har aldri vært høyere i Kina. For nesten ti år siden forsøkte mange småinvestorer seg på aksjeinvesteringer, men mange ble brent da aksjekursene stupte med i gjennomsnitt 70 prosent på ett år. Nå er det eufori ved børsene.

Skjøt gullfuglen

45-åringen Zhou Qunfei startet livet i ekstrem fattigdom i Hunan-provinsen. Moren døde da hun var fem år gammel og faren ble nesten blind etter en industriulykke.

Som 15-åring fikk hun, som mange millioner andre unge kvinner, en jobb som fabrikkarbeider i industribyen Shenzhen. 12 timer hver dag, med et par fridager i måneden, produserte hun glass for klokker.

Hun ble lagt merke til. Det var uvanlig at en ung kvinne fra en fattig landsby kunne skrive og lese like bra som kolleger som var oppvokst i storbyer. Hun jobbet for selskaper som holdt til ved Shenzhen University hvor hun studerte deltid og tok enkeltfag.

Hun ble forfremmet før hun startet for seg selv med 18000 kroner oppsparte midler som startkapital. De første 11 selskapene ble en fiasko før hun skjøt gullfuglen i 2002 med Lens Technology.

Apple-leverandør

Det 13 år gamle selskapet produserer berøringsteknologi for smarttelefoner, nettbrett og personlige datamaskiner. Apple, Samsung og Huawei står på kundelisten. Skjermene til Apples nye smartklokker produseres av det kinesiske selskapet med safirglass.

- Lens Technology har et tydelig fokus på hva som er kjernevirksomheten. Den fremtidige veksten vil komme fra bruk av nye materialer som safirglass og keramikk. Med den utstrakte etterspørselen etter smarte produkter vil berøringsskjermer bli mer og mer vanlig i en rekke nye produktsegmenter, sier analytiker Qin Yuanyuan hos Industrial Securities til China Daily.

Lens Technology, som har over 60000 ansatte, ble børsnotert i mars. Aksjekursen er femdoblet på tre uker til godt over 100 yuan. Dette gjør at Zhou har en formue, basert på aksjene i selskapet, på over 65 milliarder kroner.

Motvillig kjendis

Hun liker ikke å ha fått søkelyset rettet mot seg. Hun har bygd opp selskapet selv og har fortsatt full kontroll som konsernsjef og styreformann. Hennes mann er visestyreformann.

- Jeg er ikke kvalifisert til å være en kjendis eller å fremstå med en med høy samfunnsprofil. Jeg tror det er viktig å ikke la seg rive med hvis en får suksess, og heller ikke å føle seg dyster eller nedtrykt når ting ikke går ens vei, sier hun i et intervju med Hunan Daily.

74-åringen Chan Laiwa har vært Kinas rikeste kvinnelige entreprenør inntil børsnoteringen av Lens Technology. Som så mange andre i Kina kommer Chans formue fra eiendomsutvikling og investeringer.

I motsetning til Zhou la Chan grunnlaget for formuen da hun bodde i Hong Kong på 1980-tallet.

Kaos ved Hong Kong-børsen

Kinesiske investorer har skapt kaos ved Hong Kong-børsen torsdag formiddag. De benytter muligheten til å handle aksjer ved kinesiske børser via Hong Kong – en mulighet det ble åpnet for i fjor høst.

Like etter at børshandelen åpnet torsdag morgen steg nøkkelindeksen Hang Seng med 6,5 prosent.

Den største vinneren er børsoperatøren Hong Kong Exchanges and Clearing, som steg med nesten 15 prosent den første timen. Hong Kong-operatøren er blitt verdens største børs – målt i verdi med 36,1 milliarder dollar – foran Chicago-børsen.

Årsaken er misforholdet i aksjekurser mellom Shanghai og Hong Kong-børsen. Nøkkelindeksen ved Shanghai-børsen er nesten fordoblet de siste 12 månedene. Dette betyr at de samme aksjene ved Shanghai-børsen har kostet 35 prosent mer enn ved Hong Kong-børsen.

Markedene

Den japanske Nikkei-indeksen nærmer seg 20000-grensen – det høyeste nivået siden juni 2000. Yenkursen har svekket seg denne uken og det kraftig fallet i oljeprisen de siste 24 timene er positive nyheter for oljeimportøren Japan.

Interessen for kinesiske aksjer i Kina og Hong Kong har sendt kursene kraftig opp. Dette er slutten på et fem år langt «bear» market i Hong Kong hvor det har vært liten interesse for aksjer, ifølge Daiwa Capital Markets.

Finansinstitusjonen IG kommer imidlertid med en liten advarsel og mener det er flokkmentalitet fra kinesiske småinvestorer som står bak oppgangen.

«Med begrensede investeringsmuligheter i Kina opptrer investorer i flokk. Dette skaper trender som er uvirkelige», skriver sjefmarkedsstrateg Chris Weston hos i dagsrapporten, ifølge CNBC.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Asia i dag: Vil ha slutt på 80-timersuke

 
Asia i dag: Ka-shing! Asias «Supermann» erobrer Europa

 

morten.iversen@dn.no