De siste prisstatistikkene fra China National Bureau of Statistics viser at eiendomsprisene falt med 5,1 prosent i januar sammenlignet med ifjor. Dette er det største fallet statistikkbyrået har registrert. I desember falt eiendomsprisene med 4,3 prosent.

Luksus selger fortsatt

Eiendomsprisene falt i 69 av Kinas 70 største byer i januar. Underlagsmaterialet tyder på at prisfallet i eiendomssektoren er i ferd med å stabilisere seg. Sammenlignet med foregående måned falt eiendomsprisene i 64 byer.

Eksperter mener å se at bunnen er nådd i storbyene Beijing, Shanghai og Guangzhou. I Beijing falt prisene med 3,2 prosent sammenlignet med i fjor, men har stabilisert seg mot foregående måneder. De største utfordringene ligger i provinsbyene.

Det er massemarkedet som har de største problemene. I øvre del av markedet er det på nytt høy aktivitet. Salget av luksusleiligheter i prisklassen over 12 millioner kroner falt med 34 prosent til 2250 enheter i 2014 i Shanghai.

- Det er en bedring. Noen investorer har tjent penger fra aksjemarkedet og investerer i fast eiendom. Markedslikviditeten er også blitt bedre. Transaksjonene vi snakker om er ikke i det øverste prissjiktet; de er priset til mellom 50000 og 100000 yuan per kvadratmeter (60000 til 120000 kroner), sier direktør Angeline Wu hos eiendomsmegleren SRE Financial Centre til Reuters.

Landets største boligbygger, China Vanke, har økt kvadratmeterprisen for et nytt leilighetsprosjekt i Shanghai med nesten syv prosent til vel 80000 kroner kvadratmeteren.

Svekket optimisme i Kina

Optimismen i kinesisk næringsliv er svekket, ifølge en ny måling fra MNI China Business Indicator. Indikatoren har svekket seg de siste fire månedene hos de 200 børsnoterte selskapene som inngår i undersøkelsen.

Produksjonen har falt til det laveste nivået siden i oktober og ordreinngangen har ikke vært lavere siden i april i fjor. Den økonomiske veksten i Kina var på det laveste siden 1991 i 2014. Myndighetene har kommet med flere tiltak de siste månedene.

«Det er en forverring for de fleste indikatorene i undersøkelsen ved inngangen til 2015 og dette peker mot et vanskelig år. Næringslivet er mindre optimistiske og dette er en advarsel om at det kan bli en forverring», sier sjeføkonom Philip Uglow, som er ansvarlig for undersøkelsen.

Han påpeker at kinesiske myndigheter har kommet med tiltak for å støtte opp rundt den økonomiske aktiviteten og vekst, blant annet ved å senke reservekravene til bankene og et rentekutt i november. Han forventer det vil komme flere tiltak de neste månedene.

Japansk revolusjon underveis

Børsnoterte japanske selskaper er beryktet for å bygge opp store kontantbeholdninger som ikke gir avkastning på kapitalen. Nå er det et skifte underveis. Selskapene øker tilbakekjøp av aksjer og utbetaler utbytte i et omfang som investorer aldri har sett tidligere.

- Dette er som en revolusjon i japansk sammenheng, sier direktør Kathy Matsui hos Goldman Sachs Japan til CNBC.

Den amerikanske finansinstitusjonen mener at børsnoterte selskaper i Japan vil betale ut 9000 milliarder yen (575 mrd. kroner) i utbytte etter at inneværende regnskapsår avsluttes ved slutten av mars.

Dette er en ny rekord.

Nøkkelindeksen ved Tokyo-børsen ligger på det høyeste nivået på åtte år. Goldman Sachs mener oppgangen vil fortsette i år og mener det er sannsynlig at Nikkei 225-indeksen vil bryte gjennom 20000-nivået. Sist dette skjedde var i mars 2000.

Statsminister Shinzo Abes «Abeonomics»-reformer har også spredd seg til næringslivet.

«En av de mest oversette områdene av Abes reformagenda er eierstyring og virksomhetsledelse (corporate governance)», skriver Goldman Sachs i en ny rapport.

Japanske selskaper offentliggjorde tilbakekjøp av aksjer verdt 2500 milliarder yen fra april til slutten av desember i fjor. Dette er 116 prosent høyere enn i samme periode i 2013.

Milliardærfabrikken

I løpet av årets seks første uker har rundt 25 kinesere blitt dollarmilliardærer, ifølge Bloomberg News. Det er et glohett aksjemarked som er hovedårsaken. Mange selskaper utnytter interessen for aksjer hos kineserne til å bli børsnotert.

- Det er blitt svært populært å komme seg inn og delta i emisjoner før børsnoteringer. Alle de kontrollerende aksjonærene i disse selskapene er blitt svært rike; de er blitt milliardærer, sier sjefrådgiver for Kina hos Asian Capital Holdings, Ronald Wan, til Bloomberg.

Flyselskapet Spring Airlines ble børsnotert for en knapp måned siden. Aksjekursen er mer enn fordoblet. For de som kjøpte aksjer i forbindelse med emisjonen har sett investeringen blitt mer enn firedoblet.

Selskapets grunnlegger Wang Zhenghua har over natten blitt dollarmilliardær.

Shanghai-børsen hadde et rally i 2014. De siste ukene er det den mindre Shenzhen-børsen som har vært den store vinneren.

Markedene

Asiatiske aksjemarkeder er nervøse for hva som vil skje med den greske gjelden og nye forhandlinger med EU.

- Den største risikoen er mislykkede forhandlinger. Da ender vi opp med en overraskende situasjon tilsvarende kollapsen av Lehman Brothers i 2008. Markedene er nervøse og de politiske lederne i Europa ønsker ikke å miste samhørigheten blant medlemmene, sier direktør Fariborz Moshirian ved Institute of Global Finance ved University of New South Wales til CNBC.

Singapore har oppjustert den årsjusterte økonomiske veksten for 2014 til 2,9 prosent i fjorårets siste kvartal. Eksporten svekket seg med 0,7 prosent i 2014.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

morten.iversen@dn.no

 

Les også: Frykter at en mulig boble i kinesisk eiendom skal vokse ytterligere
 

Asia i dag: Kinas korthus