Den taiwanske teknologisektoren er ofte blitt karakterisert som en «kanarifugl» - slik gruvearbeidere i flere århundrer hadde med seg en kanarifugl ned i de dype gruvene som et «måleinstrument» på luftkvaliteten. Den taiwanske kanarifuglen kan nesten ikke høres.

Ingen ende i sikte

15 av 19 store taiwanske teknologiselskaper som inngår i Nikkeis «Asia 300»-liste opplevde et omsetningsfall i første kvartal. Dette har fortsatt inn i april måned viser nye salgstall som er lagt frem de siste dagene.

Hovedårsaken er etterspørselssvikten hos Apple. I første kvartal falt omsetningen sammenlignet med fjoråret. Sist dette skjedde var i 2003. Iphone-salget faller i nøkkelmarkeder hvor Apple forventet fortsatt høy vekst, blant annet i Kina og resten av Asia.

Apple-problemene rammer den taiwanske teknologisektoren svært hardt. Siden slutten av 1990-tallet er det taiwanskeide selskaper som Foxconn som har produsert nesten alt av Apple-produkter. Andre selskaper har bygd opp hele forretningsmodellen som underleverandører til Apple.

«Apples salgssvikt sender taiwanske leverandører inn i en nedadgående spiral hvor det ikke er noen ende i sikte. I år kan bli første gang siden 2008, under finanskrisen, hvor omsetningen kan falle hos teknologiselskapene», skriver Nikkei Asian Review.

Over 60 prosent av de største taiwanske teknologiselskapene fikk en tosifret omsetningssvikt i prosent i første kvartal. For enkelte selskaper ble omsetningen mer enn halvert.

Omsetningssvikt – skylder på Apple

For selskaper som leverer til Apple falt omsetningen med i gjennomsnitt syv prosent sammenlignet med første kvartal i fjor da de hadde en salgsvekst på 17 prosent mot 2014.

Largan Precision, som leverer kamerakomponenter til Apples Iphone, har hatt fall i omsetningen hver måned siden i desember i fjor. Dette var da Apple begynte å skjønne at budsjettene de hadde lagt for Iphone-salget var for optimistiske.

- Omsetningssvikten skyldes en betydelig nedskalering av ordrene fra en stor kunde, sier konsernsjef Adam Lin til det japanske næringslivstidsskriftet.

Ingen taiwanske teknologiselskaper som er rammet ønsker å rette pekefingeren mot Apple offentlig. Det amerikanske selskapet har vært den største og viktigste kunden for et titall asiatiske teknologiselskaper.

Pegatron har produsert Iphone de siste årene. Hele 70 prosent av omsetningen kommer fra Apple. På to måneder har aksjekursen falt med over 20 prosent.

- Den nåværende nedgangen i den taiwanske teknologisektoren er hovedsakelig forårsaket av eksterne faktorer – spesielt den svakere veksten i verdensøkonomien og lavere etterspørsel etter de mest avanserte smarttelefonene, sier direktør Gordon Sun ved tenketanken Taiwan Institute of Economic Research til den japanske næringslivsavisen.

 

Liten tro på Iphone 7

Tenketanken, som hjelper lokale teknologiselskaper med å identifisere nye trender med markedsanalyser og bakgrunnsinformasjon, mener det er liten innovasjon å se fra smarttelefonprodusentene. De er opptatt av å kutte prisene.

Kinesiske selskaper som Oppo, Xiaomi og Vivo – ukjente for et par-tre år siden – har tatt markedsandeler og er nå blant verdens største smarttelefonprodusenter. Kinesiske Huawei har satt som mål å gå forbi Samsung og bli verdens største smarttelefonprodusent innen 2020.

Apple er i ferd med å gjøre de siste endringene på den kommende Iphone 7-modellen som etter planen vil bli lansert i september. Testproduksjonen vil starte ved taiwanskeide fabrikker i Kina i løpet av de neste par ukene.

Forventningene er lave.

- Vi vet at første halvår vil bli forferdelig. Vi er heller ikke så veldig optimistiske på annet halvår og er i tvil om Apples nye Iphone 7 kan bli en hit, sier analytiker Arthur Liao hos Fubon Securities i en kommentar.

De kinesiske konkurrentene prøver å gjøre seg mindre avhengig av taiwanske underleverandører. Myndighetene stiller med kapital for å la lokale selskaper bli dominerende innenfor utvikling og produksjon av komponenter.

Dette vil gå på bekostning av Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., som er verdens største kontraktsprodusent av halvledere og elektroniske komponenter.

Det er ikke bare på Tawian «Apple-syken» har rammet hardt. Japan Display, som leverer skjermer til Iphone og Ipad, advarte denne uken om at selskapet vil få et underskudd på 2,5 milliarder kroner i første kvartal.

 

Markedene

Det er en rolig dag ved de asiatiske aksjemarkedene uten de store nyhetene som er i stand til å foreta større bevegelser i nøkkelindeksene.

Resultatsesongen er underveis i Japan. Toyota advarte under resultatpresentasjonen at årsresultatet for inneværende regnskapsår vil bli 35 prosent svakere enn tidligere prognoser. Årsaken er den sterkere yenkursen mot dollar. Aksjekursen har falt med tre prosent på torsdag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Asia i dag: Apple-syken sprer seg til Asia

Følg markedet på DN Investor

- Anbefalt av DNtv:
Hysterisk gateracer
Ford Focus RS setter spor på asfalten og i sjelen.
01:25
Publisert:

- Høres ut som en kjempesatsing, men...
DN-kommentator Kjetil B. Alstadheim om Siv Jensens stadige tapping av mer oljepenger.
01:35
Publisert: