På mandag kveld dukket president Barack Obama opp på den vietnamesiske restauranten Bún chả Hương Liên i Hanoi – en liten restaurant som har spesialisert seg på nudler. På blå, lave plaststoler og over en flaske kald Hanoi Beer spiste Obama sammen med Anthony Bourdain.

Bourdain er kjent for sine reiseprogrammer og var vertskap. Obama skal delta i et program i serien «Parts Unknown». Måltidet kostet rundt 50 kroner for de to.

«Jeg tok regningen», skriver Bourdain i et lynmelding på sosiale medier.

- Endrer maktbalansen

Målet med Obamas Asia-reise denne uken, er å «øke USAs diplomatiske, økonomiske og sikkerhetsmessige tilknytning til land og befolkningen i regionen», ifølge Det hvite hus.

41 år etter at de siste amerikanske soldatene forlot Sør-Vietnam vil USA fjerne alle restriksjoner på salg av militært forsvarsmateriell til Vietnam.

Kina har foreløpig vært tilbakeholdne med kommentarer. Pressetalskvinne Hua Chuying sa på mandag at Kina ønsker normaliseringen av forholdet mellom USA og Vitenam velkommen og håper at dette vil bidra til stabilitet i regionen.

Det statlige nyhetsbyrået Xinhua, som er regjeringens talerør, skriver i en lederartikkel at fjerningen av restriksjoner på salg av forsvarsutstyr er «et kalkulert trekk som kun vil tjene USAs strategiske interesse ettersom USA ønsker å endre balansen i den asiatiske delen av Stillehavsregionen».

Kontroversiell handelsavtale

De økonomiske sanksjonene ble gradvis fjernet fra midten av 1990-tallet. Dette har ført til mer enn en 100-dobling i handelen mellom de to landene fra 450 millioner til nesten 50 milliarder dollar i 2015. Ifjor alene var veksten 23 prosent. Denne veksten forventes å fortsette. Målet er å nå 100 milliarder dollar i handel innen 2020.

Det kan også bli høyere. Mye avhenger om handelsavtalen Trans-Pacific Partnership (TPP) blir en realitet. Vietnam er det landet som vil tjene mest på å bli medlem. Det er stor støtte for TPP i Vietnam, men i USA er dette handelssamarbeidet svært kontroversielt.

- Jeg føler meg sikker på at avtalen vil bli godkjent. Årsaken er at dette er det riktige å gjøre. Det er en bra avtale for Vietnam, den er bra for USA, for Stillehavsregionen og for verden, sa Obama på en pressekonferanse.

TPP er den største handelsavtalen i verden. Rundt 40 prosent av den globale økonomien vil inngå. Flere rapporter, blant annet fra Euroasia Group, viser at medlemskap i TPP vil føre til en ekstra økonomisk vekst for den vietnamesiske økonomien på 11 prosent over ti år.

Amerikanske eksperter advarer om konsekvensene hvis USA blir stående utenfor.

- De asiatiske økonomiene er svært dynamiske. Uten TPP vil asiatiske økonomier fortsette som før – også Vietnam – og forflytte seg videre fremover mens vi står stille, sier seniorforsker Lee Branstetter ved Peterson Institute for International Economics til Foreign Policy.

Tror på høy, stabil vekst

Den vietnamesiske økonomien har en vekst på over seks prosent – en av de høyeste i Asia og på høyde med Kina.Denne veksten forventes å fortsette med en stabil økonomisk politikk – ført av kommunistpartiet. (Saken fortsetter under).

 

- Vi føler oss sikre på at den politikken som er satt for de neste fem årene vil gjennomføres. Denne strategien vil føre til en vekst i utenlandske investeringer, infrastrukturinvesteringer og økt satsing på utdannelse og opplæringstiltak, sier investeringsdirektør Andy Ho hos VinaCapital til CNBC.

Han håper at Obama-besøket vil få amerikanske politikere og næringslivstopper til å se de langsiktige mulighetene som eksisterer. Noen av USAs største selskaper har foretatt milliardinvesteringer i Vietnam, som posisjonerer seg som et alternativ til Kina.

- Forhåpentligvis vil Obamas besøk vise at det er høy økonomisk vekst, det er mange muligheter her og at begge land vil dra nytte av medlemskap i PTT, sier Ho.

Obama reiser til Ho Chi Minh-byen (tidligere Saigon) på tirsdag og vil møte amerikanske investorer som har investert i store fabrikker i rundt den Vietnams kommersielle hovedstad – blant annet Intel.

Markedene

Det er et bredt børsfall i Asia på tirsdag formiddag, men det er ingen panikk å spore. Nøkkelindeksene har falt med under en prosent. Unntaket er Manila-børsen, hvor det er en svak oppgang.

Den japanske valutaen har styrket seg igjen og er på nytt under 110 yen mot dollaren etter å ha vært på over dette nivået på mandag etter det ble lagt frem elendige handelsstatistikker på mandag. Den japanske eksporten falt med over 10 prosent i april.

Les også: Asia i dag: Japan gjør klar ny ammunisjon

Følg markedet på DN Investor

- Anbefalt av DNtv:

Episode 1: Sunniva på vei mot Norseman
Sunniva (35) har et helt spesielt mål når hun skal delta i Norseman for første gang
02:05
Publisert:

Dette er alt som er igjen etter angrepet mot Taliban-lederen
Afghanske myndigheter bekreftet søndag at Taliban-leder mulla Akhtar Mansour er død. Angrepet vil trolig gjøre det vanskelig å få i gang fredssamtaler med opprørsbevegelsen. USAs utenriksminister John Kerry, forsvarer angrepet.
00:49
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.