Finansministre og sentralbanksjefer for verdens syv største demokratiske økonomier møttes i Japan i helgen i forkant av toppmøtet i G7 senere denne uken. USA har advart Japan om at de ikke vil akseptere at sentralbanken intervenerer i valutamarkedet.

- Det har vært en ryddig justering av yenkursen, sa USAs finansminister Jack Lew i helgen.

Japanske eksportører er ikke enige. Yenkursen har siden januar styrket seg fra 121 mot en amerikansk dollar til 109. Eksportbedriftene har budsjettert med en gjennomsnittlig valutakurs på 115 yen mot dollaren i år.

Vedvarende eksportfall

De japanske handelsstatistikkene for april ble lagt frem mandag morgen og viser et fall i eksporten på 10,1 prosent sammenlignet med for 12 måneder siden. Dette er verre enn nedgangen i mars da eksporten falt med 6,8 prosent.

Kina er blitt Japans største eksportmarked. Den kinesiske økonomien opplever svakere vekst enn for ett år siden og dette slår hardt ut på handelspartnerne. Den japanske eksporten til Kina falt med 7,6 prosent.

Det er ingen av de større eksportmarkedene som gir drahjelp. USA, som er det nest største markedet, importerte 11,8 prosent mindre fra Japan. Dette skyldtes ikke bare svakere etterspørsel, men også forsinkelser i eksporten av biler etter jordskjelvet i Kumamoto.

«En fortsatt styrkelse av valutakursen tyder på at eksportprisene vil møte motstand. Dette forventes å vedvare», skriver senior Japan-økonom Marcel Thieliant hos Capital Economics i en rapport.

Importen til Japan falt med 23,3 prosent. Dette er det største fallet siden høsten 2009 da landet var i ferd med å reise seg etter global finanskrise og resesjon. Både importprisene – og importvolumet – falt i april.

Japan la frem økonomiske statistikker for første kvartal i forrige uke. Disse viste en overraskende vekst i økonomien på 1,7 prosent sammenlignet med i fjor. Delstatistikker viser at japanske forbrukere dro det meste av lasset.

Langt igjen for inflasjonsmål

Den japanske sentralbanken og regjeringen ønsker at privat forbruk skal ta seg opp, men de tradisjonelle eksportlokomotivene er en svært viktig del av sammensetning av landets økonomi. Bilprodusentene og komponentleverandørene møter kraftig konkurranse fra Kina og Sør-Korea.

«De siste økonomiske statistikkene understreker at sentralbanken har mye å gjøre før inflasjonsmålet på to prosent blir nådd», skriver Capital Economics.

En sterkere yenkurs vil svekke selskaper som Toyota og Sony på eksportmarkedene i konkurransen med blant andre Hyundai og Samsung. Den siste innkjøpssjefsindeksen viser at eksportordrene har falt og utsiktene for inneværende kvartal er blir sett på som dystre.

Nomura har tatt en ny titt på «Abenomics»-planen til statsministeren, som har som hovedmål å dra Japan ut fra deflasjon. Den japanske finansinstitusjonen mener denne økonomiske strategien må tilpasses.

«Det synes ganske klart hva slags politikk som er nødvendig for å skape en stabil økonomisk vekst. Hva regjeringen må gjøre nå er å øke antall selskaper som lykkes med å bedre inntjeningen. Dette vil øke sysselsettingen og lønningene», skriver Nomura.

Myndighetene har forsøkt å presse storselskapene til å gi lønnsvekst under årets oppgjør for å gi forbrukerne mer penger i til forbruk.

Sentralbanksjef advarer

Sentralbanksjef Haruhiko Kuroda mener at det er underliggende prisvekst i økonomien og at det vil være mulig å innfri inflasjonsmålet på to prosent i løpet av 2017. Han er en av få som tror dette er mulig. Næringslivet tror det vil være en prisvekst på under en prosent om fem år.

På mandag ble Kuroda spurt om han fortsatt tror dette er mulig å innfri.

- Ja. Målet er at vi skal få en prisvekst på to prosent i første halvdel av neste budsjettår, sa han i et tv-intervju.

- Vi har fortsatt nok ammunisjon på lager og vi vil ikke nøle med å bruke det, sa sentralbanksjefen.

Han nektet å si hvilken ammunisjon eller virkemidler som er aktuell.

Han og finansministeren har advart valutaspekulanter de siste ukene mot å spekulere i at yenkursen skal styrke seg mer. Finansminister Taro Aso forsøkte i helgen å forklare USA og andre G7-landene om at det er i alles interesse at yenkursen holder seg stabil.

USA har advart Japan mot å intervenere for å støtte opp rundt den konkurranseutsatte eksportindustrien.

Markedene

De asiatiske aksjemarkedene åpnet handelen i villrede på mandag etter de elendige japanske handelsstatistikkene. Nikkei-indeksen har fortsatt falt siden børsåpning, men i resten av Asia er det en oppgang.

Denne ledes av Taipei-indeksen, hvor det ble innsatt en ny president i forrige uke. Tsai Ing-wens økonomiske team er på plass og investorer liker hva de ser og hører fra henne.

 

LES OGSÅ OM:

Norskamerikaneren solgte Siri til Steve Jobs for 1,2 milliarder - nå er han klar med nytt superprosjekt

– Sjokkert over hva norske vinimportører forteller om andre firmaer  (+)

Varsler kraftig økning i strømprisen dnPlus (+)

Ble aksjeplukker på alpetur dnPlus (+)

Følg markedet på DN Investor

- Anbefalt av DNtv:

Sunniva (35) har et helt spesielt mål når hun skal delta i Norseman for første gang
Sunniva (35) har et helt spesielt mål når hun skal delta i Norseman for første gang
02:05
Publisert:

Dette er alt som er igjen etter angrepet mot Taliban-lederen
Afghanske myndigheter bekreftet søndag at Taliban-leder mulla Akhtar Mansour er død. Angrepet vil trolig gjøre det vanskelig å få i gang fredssamtaler med opprørsbevegelsen. USAs utenriksminister John Kerry, forsvarer angrepet.
00:49
Publisert:
 

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.