Det nye økonomiske silkeveibeltet fra Kina over Sentral-Asia og Russland til Europa, og den nye maritime silkeveien gjennom Malakkastredet til India, Midtøsten og Øst-Afrika er blitt bærebjelken i Kinas økonomiske diplomati.

Beltet og veien, som kinesiske diplomater kaller det, er i fokus på APEC-toppmøtet i Beijing denne uka og er ifølge kinesiske planer hovedelementet i Kinas økende rolle som stormakt i det 21. århundre.

Kinas har satt av 40 milliarder dollar til et silkeveifond for infrastruktur, ressurser og økonomisk samarbeid i Asia, og kinesiske diplomater promoterer en ny asiatisk bank for investeringer i infrastruktur som skal bidra til bygging av havner, veier, kraftprosjekter og annen infrastruktur.

Utfordring for finansinstitusjonene

Silkeveifondet og den nye investeringsbanken er en alvorlig utfordring for den tradisjonelle dominansen til amerikansk-dominerte finansinstitusjoner som IMF, Verdensbanken og Den asiatiske utviklingsbanken.

Amerikanske diplomater jobbet intenst for å demme opp for Kinas økonomiske diplomati, og i løpet av den siste måneden har de greid å få Australia og Sør-Korea til å avstå fra å bli med i den nye investeringsbanken.

Offisielt er USAs bekymring at Kina skal dominere de nye institusjonene, og at de skal støtte prosjekter som ikke oppfyller kriteriene til de gamle institusjonene.

Verdensbanken og Den asiatiske utviklingsbanken vil for eksempel ikke lenger finansiere kullkraftverk av miljøhensyn. Men mange land, som India, insisterer på å fortsette å bygge kullkraftverk for å gi millioner av fattige tilgang til elektrisitet.

Frykt for kinesisk dominans

Men bak ligger en dypere frykt for at Kina skal styrke sin makt i regionen på bekostning av USA og tradisjonelle allierte som Japan, Sør-Korea og Australia.

Asia og Stillehavsregionen er ikke det eneste området der dominansen til USA og USAs nettverk av allierte land nå møter utfordringer.

USAs dreining mot Asia sammenfaller med en dreiningen Russland foretar for å redusere sin avhengighet av Vesten. Nylig har Russland undertegnet store kontrakter om gassleveranser til Kina, som nå er Russlands viktigste handelspartner.

I juli ble Kina, Russland, India og Brasil enig om å skyte inn 100 milliarder dollar i en ny utviklingsbank som får hovedkontor i Shanghai, og Kina og Russland beiler til Sentral-Asia gjennom Shanghai Cooperation Organization.

Utdatert

Problemet er at de gamle finansinstitusjonene ikke lenger svarer til nye maktforhold i verden. IMF, Verdensbanken og de regionale investeringsbankene domineres av USA, og alle forsøk på å reformere dem for å gi Kina og andre framvoksende økonomier større innflytelse har munnet ut i intet.

Dessuten er de underkapitalisert og har langt fra nok ressurser til å dekke de enorme behovene for infrastruktur i Asia, Afrika og Latin-Amerika.

Fortsatt hersker det en oppfatning om at utviklingslandenes økonomier er nøye sammenvevd med deres mer utviklede motparter. Men en slik verden er blitt borte, og over halvparten av u-landenes eksport går nå til andre utviklingsland.

I kraft av å være verdens ledende eksportørland har Kina bygd opp enorme kapitalreserver og er nå blitt en betydelig tilbyder av kapital.

Kapital for innflytelse

Før finanskrisen var Kinas kapital bundet opp i amerikanske statsobligasjoner, men nå investerer Kina mye hos handelspartnerne og øker dermed sin innflytelse.

Det er ikke nytt at land bruker kapital til å skaffe seg politisk makt. Det gjorde britene i det 19. århundre og USA i det 20. århundre, for eksempel med Marshall-planen i Europa.

Ettersom maktens tyngdepunkt i den globale økonomien skifter, er det uunngåelig at den internasjonale økonomiske arkitekturen må bygges om.

Akkurat som tilgang til amerikanske markeder og kapital en gang var en nøkkelkomponent i amerikansk diplomati, er det nå Kina som bruker sine finansielle muskler til å skaffe seg venner og innflytelse.

Les også:
Russland starter nyhetsbyrå mot «vestlig propaganda»

Skagenfondene vurderes solgt  

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.