Prisen på jernmalm har falt med nesten 45 prosent hittil i år og ligger for tiden på under 75 dollar for et tonn. Prisfallet er ikke over, ifølge en ny rapport fra Citi. Bankens analytikere tror prisen vil falle til under 60 dollar i 2015.

Hovedårsaken er Kina.

«Vi forventer en ytterligere svekkelse i den kinesiske etterspørselen etter stål i første kvartal», skriver analytiker Ivan Szpakowski, ifølge Financial Times.

Dette kan slå dramatisk ut for den australske økonomien.

- Slår ut på bunnlinjen

Myndighetene har budsjettert med en gjennomsnittlig pris på jernmalm på mellom 90 og 95 dollar de neste fem årene. Da statsbudsjettet ble utarbeidet for 2015 ble det lagt inn en gjennomsnittlig pris på 103 dollar.

Ifølge Sidney Morning Herald vil dette redusere statens inntekter med rundt 70 milliarder kroner. Det ligger an til et stort budsjettunderskudd.

- Jernmalmprisene er på mellom 30 og 40 prosent lavere enn da vi utarbeidet prognosene i budsjettet. Det er ingen tvil om at dette slår ut på bunnlinjen av budsjettet, sa finansminister Joe Hockey i et radiointervju i Adelaide i dag.

 

Les også: Australia har så mange i jobb at ingen egentlig tror på det


  Slik kan Kina kollapse i 2015

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.