Oslo Børs falt videre fredag ettermiddag, samtidig som de amerikanske aksjemarkedene faller mellom én og to prosent etter skrekkdagen torsdag.

Det er fokuset på statsfinansene i Sør-Europa som trekker markedet kraftig ned.

- Fokuset på statsfinanser vil nok vedvare en stund til, det vil stadig være sitasjoner der de ulike landene trenger å refinansiere gjeld, sier aksjestrateg Kim Evjenth i Argo Securities til TDN Finans.

To krefter som jobber
Ifølge strategen påvirkes markedet nå av to ulike krefter, der begge er relatert til makroøkonomi.

- Det er to krefter som arbeider mot hverandre. På den ene siden har man statsgjeldsproblematikken som først og fremst påvirker sentimentet, mens på den andre siden har man relativt sterke makrotall som blir offentliggjort, sier Evjenth.

Alle tungvekterne på Oslo Børs falt fredag.

Også i Europa er det knallrødt, der alle de toneangivende børsene faller kraftig.

- Folk selger i panikk. Investorene vil imidlertid komme tilbake når uroen rundt problemene i Hellas roer seg, sier forvalter Hisakazu Amano hos T&D Asset Management Co. i Tokyo til Bloomberg News.

Ny bank-uro
- Det går fra å bli en landrisikohistorie til å spre seg til banksektoren. Men med en fast hånd fra Den europeiske sentralbanken og andre kan det stoppes, men vi har sett en betydelig utgang i fundingkostnadene til bankene den seneste tiden, og spesielt de seneste dagene, sier kredittanalytiker Pål Ringholm i First Securities til TDN Finans.

Ifølge ham priser markedet inn nå med rundt 80 prosent sannsynlighet at Hellas vil reforhandle ned landets gjeld.

- Personlig tror jeg at Hellas til slutt vil kaste håndkledet og reforhandle bort noe av gjelden. (..) Hellas kan for eksempel til slutt gå til markedet og si at vi vil gjerne være med å tilbakebetale 75 prosent av gjelden, eller noe sånt, sier Ringholm.

Analytikeren sier at en slik situasjon vil være håndterbar, men sier imidlertid at det er spredningsrisikoen som er faren, noe som ikke kun gjelder greske banker, men også bankene i land som Portugal og Spania.

- Det har potensial for å bli svært ubehagelig, men i en tidlig fase, som det er nå, så kan også det stoppes, sier han.

Den implisitte volatiliteten i det amerikanske aksjemarkedet har nådd sitt høyeste nivå siden mai ifjor. CDS-prisene for finansinstitusjonenes femårslån steg til 175, det høyeste siden mars 2009.

"Dette bekrefter at markedet frykter at krisen i Hellas skal utvikle seg til en ny bankkrise. Det kan føre til flere bankkonkurser og ramme lånemulighetene for husholdninger og bedrifter. Utsiktene til at myndighetene igjen kan redde bankene er svekket", skriver makroøkonom Kyrre Aamdal i DnB Nor Markets i en morgenrapport fredag.

Hovedindeksen på Oslo Børs endte ned 2,87 prosent til 348,98 poeng.

Oslo Børs har falt hele 9,8 prosent den siste uken - og 6,1 prosent så langt i 2010.

Les også:
Problemene i Hellas kan tilta

Oljefondet tungt inne i kriseland

- Vi var en stor, fet gås

Islandske banksjefer arrestert (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.