De finansielle problemene i Europa kan tilta, og føre til redusert risikotaking av investorene, og en "skarp" saktning av verdensøkonomien, skriver Den australske sentralbanken i sin kvartalsrapport fredag.

"Foreløpig har imidlertid effekten hovedsakelig blitt begrenset til Europa", heter det i rapporten, ifølge TDN Finans.

- Bør ta dette meget seriøst
De greske hjelpeproblemene er i ferd med å spre seg til andre land, og kan også spre seg til USA.

Det sier Mohamed El-Erian i Pimco til CNBC torsdag kveld. Pimco er verdens største obligasjonsforvaltningsinstitusjon.

-Vi har sett en krise som startet i ett land, Hellas, bli regional, påvirke hele eurosonen, og er på nippet til å bli global. Gjeld er en overføringsmekanisme som går fra land til region til globalt, så vi bør ta dette meget seriøst, sier han.

Stopper låneaktivitet
CNBC viser også til en ikke-navngitt trader som sier at flere rentedesker stengte tidlig i Europa torsdag, og at europeiske banker stopper opp sin låneaktivitet i markedet.

-Vi er ikke Hellas, vi har mer tid. Men det den greske krisen forteller er at gjeld og underskudd betyr noe. Strukturen på våre underskudd betyr noe, og USA har ikke mye fleksibilitet, sier El-Erian.

Han mener man ikke må undervurdere hvor raskt tingene nå kan skje, som poengterer paradokset at penger nå flyter til det amerikanske obligasjonsmarkedet, mens aksjer faller på grunn av usikkerheten.

-Du ser at systemet sakte begynner å generere feil. Det er som et rør som må strømme fritt, og det begynner å tette seg til, og det er en bekymring. Dette er et sjokk for systemet, og det kommer til å påvirke verdsettingen, sier Pimco-sjefen, ifølge TDN Finans.

Les også: - Vi er på kanten av avgrunnen


<b>- Hypernervøst marked kan fremskynde krise</b>

<b>Euroen i fritt fall</b>

<b>- Hellas er bare toppen av isfjellet</b>

<b>Demonstrerer mot greske sparetiltak</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.