- Jeg tror det kan bli en ganske heftig prishøst. Riktignok ligger det fortsatt en del resalgsboliger ute og demper prisveksten. Likevel, i august kan det godt bli pluss fem prosentpoeng, men forhåpentligvis noe mindre, sier sjeføkonom Kjell Senneset i Prognosesenteret til DN.no, og legger til:

- Vi trenger ikke et nytt boligrally. En vekst på 3-4 prosentpoeng er – igjen forhåpentligvis – et bedre tips.

- Kan bare stoppes av arbeidsmarkedet
Fra bunnen før jul i fjor til og med juli i år, steg boligprisene nesten 13 prosent.

Senneset konstaterer at det er det man kaller de fundamentale faktorene som er i ferd med å få overtaket i boligmarkedet, altså renter, inntektsvekst, (lav) ledighet og ikke minst misforholdet mellom befolkningsvekst og nivået på boligbyggingen.

- Det som dominerte i høst – negativt mediabilde, frykt for Den Store Finanskrisen blant potensielle huskjøpere, banker som ikke vil låne folk penger – betyr ikke så mye lenger, sier Senneset.  

Han ser ikke bort fra at den sedvanlige prisnedgangen om høsten denne gangen kan bli avløst av en prisvekst, med den utviklingen som arbeidsmarkedet har nå.

Les også: <b>Tidenes høyeste boligpriser</b>

- Det er vel egentlig bare arbeidsmarkedet som kan sette en stopper for dette – altså hvis ledigheten begynner å stige markert igjen. Som et apropos – regnearkene våre viser at bruktboligenes gjennomsnittspris i 2009 skulle vært 10 prosent høyere enn gjennomsnittsprisen i 2008. Det blir det jo ikke. Obskure effekter av finanskrise, restriktive banker og så videre er ikke med i disse regnearkene, så dette har – i hvert fall foreløpig – ”reddet” oss fra et nytt boligrally, sier Senneset

- Attraktivt å kjøpe bolig
Sjeføkonom Jan L. Andreassen i Terra Gruppen gjetter på en prisvekst på halvannen prosent i løpet av august.

- Det er litt mindre enn normalt for august. Men august er en årets beste boligmåneder og har vært svært bra for våre meglerkontorer i Aktiv- og Terra-kjedene, sier Andreassen.

Lite utbud av boliger gjør at Andreassen tror vi får tre prosent til i prisvekst i løpet av året.  

- En kontroversiell forutsetning er at jeg holder uendret rente ut året. Dette fordi både lønns- og prisveksten er fallende. Inflasjonen neste år blir neppe mer enn én prosent og arbeidsledigheten vil fortsette å stige, sier Andreassen.

Han poengterer at renteforutsetningen er viktig.

- Holder dagens rentenivå seg, er det fortsatt attraktivt å kjøpe bolig. Går boliglånsrentene tilbake til fem-tallet er det ikke rom for nevneverdig prisvekst for boliger neste år, sier Andreassen.

- Stiger i august
Professor ved Norges Handelshøyskole heller også i retning av fortsatt stigning.

 

- Jeg tror boligprisene stiger i august i forhold til juli, og tror sannsynligheten er større for at boligprisene stiger enn synker utover høsten. Men begge deler kan skje. De kan også stabilisere seg rundt dagens nivå, sier Grytten.

Les også:

<b>Tidenes høyeste boligpriser</b>
<b>- Boligoppturen har stoppet</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.