Finanstilsynet i Danmark politianmelder Nordea for brudd på hvitvaskingsloven, ifølge en melding fredag.

Finanstilsynet innledet i juni 2015 en granskning av hvordan Nordea Bank Danmark overholdt regelverket, som munnet ut i en sterk kritikk av banken.

Finanstilsynet anser bankens iboende risiko for å bli misbrukt til hvitvasking eller finansiering av terrorisme som høy sammenlignet med snittet av øvrige finansielle virksomheter i Danmark, fremgår det.

"På bakgrunn av nærværende undersøkelse er det Finanstilsynets vurdering at banken på flere vesentlige områder har betydelige utfordringer og ikke kan anses å oppfylle kravene i hvitvaskingsloven", heter det i meldingen.

Nordea-sjef Casper von Koskull understreker at Nordea ikke kan akseptere mangler på noen områder.

- Vi erkjenner at vi først undervurderte kompleksiteten og tiden det tar å endre rutinene våre,  sier von Koskull i en melding fra Nordea fredag.

- Vi er kjent med manglene på hvitvaskingsområdet, og vi har i tett dialog med myndighetene tatt de nødvendige skritt i den handlingsplanen vi lanserte i fjor vår. Vi jobber målrettet med å rette opp alle potensielle mangler, sier han.

Det danske Finanstilsynet har i henhold til danske rutiner overført saken til politiet, opplyser Nordea i meldingen.

Ordlyden i meldingen fra Finanstilsynet kan imidlertid ikke misforstås.

"På bakgrunn av undersøkelsens konklusjoner har Finanstilsynet politianmeldt banken for overtredelse av hvitvaskingsloven", heter det.

Den svenske Finansinspektionen ila i mai 2015 Nordea den største boten det er mulig å gi - 50 millioner svenske kroner - for store svakheter i bankens arbeid mot hvitvasking.

- Nordeas system har i prinsippet sluppet gjennom hva som helst. Dette er alvorlig, sa sjefsjurist Per Håkansson i Finanspinsektionen på tidspunktet.

Også i 2013 fikk Nordea en bot på 30 millioner kroner fra Finansinspektionen. Da var det bankens håndtering av en konto på 200 millioner svenske kroner tilhørende postboksselskapet Takilant på Gibraltar.

Følg markedet med DN Investor

Les også:  Blar opp en milliard for ørretvirksomhet

Offshoreverft sukrer låneavtale

Har kuttet ansatte-kompensasjon med 30 prosent (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNtv:
Alpinguttas styrkeøvelser: Hang-ups/chins
Kjetil Jansrud viser deg øvelsen
00:30
Publisert: