Den negative styringsrenten i Sverige gjør at bankene blør flere titalls millioner kroner, skriver di.se.

Ifølge beregninger utført av blant annet SEB og Swedbank påfører det bankene et inntektstap på henholdsvis 300 og 130 millioner svenske kroner. Nordea anslår bortfallet til 160 millioner svenske kroner.

I forrige uke senket toppsjef Stefan Ingve i den svenske Riksbanken utlånsrenten til svenske banker til -0,10 prosent.

Sveriges sentralbanksjef Stefan Ingves. Foto: Simon Dawson/
Sveriges sentralbanksjef Stefan Ingves. Foto: Simon Dawson/ (Foto: Bloomberg)

Det betyr at bankene tjener mindre på å låne ut penger, noe de har vanskelig for å bøte på uten å høyne rente til sine lånekunder.

- Det er en unik situasjon og vi vet ennå ikke hva effektene blir. Det lave rentenivået gir oss lavere inntjening ved utlån, samtidig som vi ikke kan kompensere det gjennom minusrente på våre innskuddskonti. Vi har vært tydelig på at vi ikke planlegger å belaste våre privatkunder med den kostnaden, sier investorkontakt Gregori Karamouzis til di. se.

Også Sveits og Danmark har negativ styringsrente.

Les også:
Mandag er D-dag for gresk økonomi
 

 

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.