Mens statsminister David Cameron varsler parlamentarisk granskning av hele banksektoren i kjølvannet av bankskandalen i Barclays, og styreformannen går av, vil ledende politikere ha toppsjefen fjernet.

Onsdag må konsernsjef Bob Diamond inn på teppet og forklare overfor finanskomiteen i det britiske Underhuset hvordan og hvorfor ansatte i verdens åttende største bank, den tredje største i Storbritannia, kunne manipulere den viktigste renten i verden.

- Ansvaret ligger hos daglig leder Bob Diamond, og Bob Diamond må gå, sier John Mann fra det sosialdemokratiske opposisjonspartiet Labour.

Politikere vil ikke bare vite om amerikanske Diamond, som er en av Storbritannias best betalte forretningsmenn, akter å forbli i jobben.

De vil også ha svar på når han fikk vite om forsøkene på rentetriksing, hva han gjorde da han ble kjent med saken og hvor mange medarbeidere han har sparket, skriver avisen The Guardian.

Upopulær
Diamond gjorde seg upopulær blant politikere og mange vanlige briter da han i fjor sa at bankene ikke lenger bør føle anger og be om unnskyldning for feilgrep under finanskrisen.

- Dette er en uttalelse han nå kan komme til å angre bittert på, kommenterer BBC.

Barclays' gode navn og rykte har fått en alvorlig knekk etter avsløringer av forsøk på manipulasjon av Libor-renten (London Interbank Offered Rate). Dette er en styringsrente som bygger på rentesatsene for lån banker imellom, og som danner basis for prising av alt fra kredittkorttjenester og finansielle transaksjoner verden over.

Fikk rekordbot
I perioden 2005 til 2007 tok Barclays innspill fra sine egne derivatmeglere og andre derivatmeglere i sin rapportering til Libor og Euribor, og det var blant disse der ansatte i Barclays påvirket rapporteringen i sin favør.

Etter avsløringene av rente-triksingen har Barclays inngått et forlik med britiske myndigheter som innebærer at banken betaler straffegebyrer på 290 millioner pund eller vel 2,7 milliarder kroner. Gebyrene går til finansmyndighetene både i Storbritannia og i USA.

Boten, som er kommet i stand som følge av et forlik med Barclays, er det første håndfaste resultatet i en etterforskning som opprinnelig ble igangsatt av det amerikanske råvarebørs-tilsynet CFTC, og som nå omfatter nær et dusin reguleringsmyndigheter og mer enn 20 banker, ifølge FT.

Samtidig ble det fredag klart at etterforskningen er pågående og at flere banker kan være involvert.

Skuffet og sint
Mens Diamond først ble toppsjef i Barclays i 2010, var han i perioden 2005 til 2009 leder for bankens meglervirksomhet. Han har forsvart seg med at forholdene har oppstått som følge av uærlige ansatte som har utført handlingene i egen vinning, ifølge Financial Times.

- Ingen er mer lei seg, skuffet og sint for disse forholdene enn jeg, skriver Diamond i et brev til sine ansatte, ifølge avisen.

Han skriver også at det er nødvendig å ta "passende tiltak mot de involverte", at han elsker selskapet og at det som har skjedd ikke er representativt for Barclays kultur.

Styreleder fratrer
Styrelederen i Barclays, Storbritannias tredje største bank, tok mandag ansvar for at ansatte i banken er tatt for forsøk på manipulere markedet.

- Jeg beklager dypt at vi har sviktet våre kunder, klienter, ansatte og aksjeeiere, het det i en kunngjøring fra Agius mandag.

- Som styreleder er det jeg som er ansvarlig for bankens gode navn og rykte, derfor tar jeg ansvaret og går av, het det videre.

Se video:Banksektoren granskes
Storbritannias statsminister David Cameron vil også innlede en parlamentarisk gransking av banksektoren. Granskingskommisjonen skal kaste lys over normene og kulturen innad i sektoren og avdekke årsakene til renteskandalen.

– Denne kommisjonen skal ha full tilgang til papirer og tjenestemenn og ministre, inkludert ministre og spesialrådgivere fra den forrige regjeringen, sa Cameron til Parlamentet i London.

En talskvinne for det britiske finanstilsynet FSA sier til nyhetsbyrået Reuters at Barclays langt fra er den eneste banken som etterforskes for rentetriksing.

Mer enn et dusin andre banker i Europa, Nord-Amerika og Asia er under gransking, sa Tracey McDermott mandag.

Les også:
Barclays styreleder går av

Cameron vil granske banksektoren

- Kast banksjefene ut!

Aksjeeiere til kamp mot bankbonuser
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.